Pop, rock, hiphop. Lokaal en internationaal bekend. Met negen podia was er genoeg te beleven in Vlissingen. Onze verslaggevers trotseerde de kou en liet zich opwarmen door de diverse acts.

The Overslept

Dennis de Waard

Met hun mierzoette poprock is The Overslept eigenlijk de enige rockband die op de twee grootste podia staan, maar dat weerhoudt de mannen er niet van om te knallen. De formule is ongewijzigd: nummers zo simpel dat je er makkelijk doorheen prikt, hier en daar zo’n Kensington™-”whoohootje”, sitdowntje hier, handjes in de lucht daar. Als het publiek er zin in had, was het misschien niet zo dood geslagen, maar het wordt bijna pijnlijk om te zien hoe de band écht zijn uiterste best doet, maar vandaag wil het gewoon niet lukken. De bandleden doen er echt alles aan, het optreden is retestrak en de jongens zijn een haast perfect geöliede hitmachine geworden in korte tijd. Maar de desinteresse en wellicht het zijn van de enige rockband op een popfestival laat het doodslaan. Jammer, want hoe simpel de nummers ook zijn, een band als The Overslept is in goede omstandigheden echt wel prima te doen.

Fata Boom

Dennis de waard

FATA BOOM als afsluiter van je podium is een gegarandeerde grafbende van je festivalveld. Sloopkogelbeats met de sexy Jake Credit op backing vocals en snoeiharde teksten van MC Ammo K slaan in als een BO(O)M. Met hun debuutalbum ‘Constricted’ op zak is het een prettig weerzien van het hiphoptrio. Vooral afsluiter ‘I Don’t Like You’ heeft een brutale vibe, lompe beat om het veld los te laten gaan. Maar naast een attitude en grote bek heeft FATA BOOM ook een boodschap. “Doe lekker zelf met je lichaam wat je wil, wij doen niet aan slutshaming.” FATA BOOM wordt een steeds sterkere kracht om rekening mee te houden in de Nederlandse scene en blijkt gelukkig toch geen gimmick te zijn. FATA BOOM zijn twerkende helden met wapperende middelvingers en een boodschap: Fuck de haters, love de katers.

Jiri11 en Kevin

Charlotte van Tilborg

Op de Sena Performers stage is het rapper Jiri11 die het spits mag afbijten. Als lid van ANBU is de rapper geen onbekende in de scene. Jiri11 komt een beetje knullig op gang, maar weet door middel van zijn verschijning genoeg nieuwsgierigheid op te wekken om het publiek te doen aanlopen. Jiri11 is een typische hiphop act. Dit wordt nogmaals bewezen wanneer hij het publiek instrueert een moshpit te openen en er zelf in te springen. De harde kern fans zingt daardoor nog iets harder mee. Jiri11 heeft het publiek warm gemaakt voor rapper Kevin. In tegenstelling tot Jiri11, zijn de teksten van Kevin poëtisch. Het is niet moeilijk om de act te volgen. Hoe Jiri11 de fans makkelijk mee kreeg, is dat voor Kevin toch iets moeilijk. Het optreden van Kevin is toegankelijk, ongecompliceerd en luchtig. Het is fijn om even op adem te kunnen komen met de muziek van Kevin.

Maan

Charlotte van Tilborg

Maan heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Het terrein voor het hoofdpodium staat vol wanneer de Ambassadrice van de Vrijheid het Bevrijdingsvuur aan zou moeten steken. Ruim een half uur fashionably late betreedt Maan dan eindelijk het podium. Lang blijven we niet boos op haar, want Maan straalt alleen maar onschuld en liefde uit. Vooral wanneer haar live band de hit ‘Lief Zoals Je Bent’ in start, gaan de mobieltjes massaal de lucht in. Zelfs wanneer haar microfoon haar in de steek laat, weet Maan het publiek moeiteloos te vermaken door overdreven wat ongemakkelijk dansmoves in het midden van het podium neer te zetten. Het publiek is snel tevreden. De songs van Maan zijn enorm zoet, makkelijk en blijven vooral eenvoudig in je hoofd hangen. Nummer één hit “Hij Is Van Mij” geeft net dat zetje om het publiek luidkeels mee te laten zingen. Een geslaagde hoofd act op het Bevrijdingsfestival.

Pop Aan Zee

Andre Joosse

De middagprogrammatie van het Zeeland Podium bestaat uit de drie Popaanzee acts. Rapper Stony, zangeres Isabel Provoost en rapgroep The Family First zijn dit jaar gekozen om te laten zien wat Popaanzee in huis heeft..

Popaanzee is een coachingstraject voor muzikanten uit Zeeland, die de sprong naar nationale bekendheid willen wagen. Een jaar lang gaan de acts actief en intensief aan de slag om verdere stappen te nemen in hun muzikale carrière. De acts zullen de komende maanden op vele festivals te zien zijn. Vandaag is het Bervijdingsfestival Zeeland aan de beurt.

De drie acts geven een mooie showcase en laten zien dat Zeeland genoeg talent in huis heeft. Eerlijk gezegd, alle drie de acts hadden zeker niet misstaan op het hoofdpodium.  

Stony

The Family First

Isabel Provoost

Love the System

Eva Joosse

Love the System is een 11 koppige band die met hun funky tropical disco muziek de aandacht willen vestigen op het positieve. Met als doel: mensen blij maken. Hiermee proberen ze weerstand te bieden tegen het coole en bad-ass imago wat volgens hen veelal speelt in de muziekwereld. Hun debuut ep heet dan ook ‘100 Tips To Make You Very Happy Actually’, waarmee ze hopen mensen een heel goed gevoel te geven en te laten lachen. Dit doen ze dan ook prima op het Zeeuwse Bevrijdingsfestival!

Het publiek moet een beetje los komen, na een paar nummers stopt de band de muziek want niet iedereen zong mee. Tenminste, één iemand zong niet mee volgens zanger Jeff Tropicana, namelijk de vrouw met de paarse shawl. Er wordt even 1-op-1 geoefend met haar en vervolgens wordt de show afgemaakt met het hele publiek.

Kraak en Smaak

Eva Joosse

Het Leidse Trio Kraak & Smaak stond vandaag met band en vocalisten op het hoofdpodium. Met hun elektronische disco stijl brachten ze met hun band en dj een moderne versie van ouderwetse house en funk naar het Bellamypark. Het publiek was dan ook opvallend ouder dan bij de voorgaande acts.

De mensen bleven wat achteraf staan, dit was waarschijnlijk te wijten aan dat dat de enige plek was waar de zon nog scheen op dit koude Bevrijdingsfestival. Maar na de bekende nummers als ‘Squeeze Me’, en ‘Keep Me Home’, is het publiek letterlijk en figuurlijk opgewarmd. Op het podium wordt zichtbaar volop gecommuniceerd via de muziek wat maakt dat er een leuke speelsheid ontstaat en een moment voor elke muzikant om uit te blinken op het podium.

Davina Michelle

Joris van Moort

Eén van de hoofdacts dit jaar is de 23 jarige zangeres Davina Michelle (Michelle Hoogendoorn) samen met haar band. Het gros van het publiek is op het hoofdpodium afgekomen om te zien wie Davina Michelle is en wat ze nog meer in huis heeft dan haar coverhit ‘Duurt te lang’. In driekwartier tijd neemt ze het publiek mee door haar ‘oeuvre’ met Youtube-hits waarmee ze onder anderen in de kijker kwam bij P!nk en daar ook het voorprogramma mag gaan doen. Ze danst, zingt en houdt het publiek ook warm. Een meer dan prima optreden neerzetten gaat haar prima af. Meezingen met ‘Duurt te lang’ is voor velen geen moeilijke opgave en ook met haar huidige hit ‘Skyward’ doet iedereen lekker mee. Dat Davina Michelle nog zoekende is naar een eigen stijl is een gegeven en kijkt men vol verwondering uit naar haar debuutalbum.

Teske

Joris van Moort

Met meer van 28 miljoen views op YouTube is Teske geen onbekende in Youtube-wereld. Als Youtuber/blogger begon ze een aantal jaar geleden een ommezwaai te maken en zich te richten op het maken van muziek en gaf platenlabel Top Notch een helpende hand (wat inmiddels ook weer is gestopt). Vanmiddag in Vlissingen staat ze na Davina Michelle geprogrammeerd, dus de lat ligt hoog. Naar eigen zeggen zou haar publiek niet meer alleen fans van het eerste uur (van Youtube) zijn, maar een verzameling van allerlei soorten mensen die oprecht benieuwd zijn naar haar muziek. De teksten van Teske zijn sterk met soms wat verwerkte hersenspinsels die een extra luisterbeurt nodig hebben. Nederlandstalige popliedjes voor een nieuwe generatie die ze op muziekgebied langzaam maar zeker aan het veroveren is. Ze benadert haar publiek bescheiden en lief, wat weer een gunfactor met zich meebrengt.

Liberty Kings Stage

Charlotte van Tilborg

Achter de pass-through area, tussen het hoofd- en Zeelandpodium, staat een witte partytent. Haast onvindbaar blijkt dit het Liberty Kings Stage te zijn. Een kleine vierkante meter die dient als podium voor lokaal rap- en dj-talent. Het onbekende podium wordt niet eens vermeld op het programmapamflet. Erg jammer, want dit is misschien wel het meest interessante podium van vandaag. Een handje vol mensen danst ritmisch mee tijdens het korte optreden van rapper Ill Proceeja. Het publiek reageert razend enthousiast en ziet de potentie in het lokale talent wat op het podium verschijnt. Zo ook in de avond. Vanaf een afstand klinkt er een hard gedreun uit de droevige speakerboxen van het podium. Het is SevenC, Liberty Kings DJ contest winnaar. Ook hierbij staat een handjevol mensen enthousiast mee te bewegen. Geen greintje negativiteit te ontdekken bij het Liberty Kings podium. Het klein podium langs de weg steekt voorbijgangers aan om stil te staan en lokaal talent te ontdekken.

Liberty Kings

Liberty Kings

Liberty Kings