Gedreven en met een duidelijk doel voor ogen. Dat is, laat ons zeggen, de ‘nieuwe’ Kiki de Klerk. De muzikante uit Aardenburg heeft zichzelf muzikaal gevonden. Haar eerste stappen in de muziek waren voorzichtig: het spelen van covers vond ze wel genoeg. Nu is er een drie track ep met eigen liedjes, in een verrassende stijl. De ‘plank’ ligt al vol met nieuwe composities en tracks. Kiki is los en zit vol ambitie.

Ze zit er zelfverzekerd bij, deze West-Zeeuws-Vlaamse. Snel nog even de telefoon checken en dan vol overgave vertellen. “Ik wil heel graag mijn muziek aan iedereen laten horen en hoop dat mijn teksten mensen helpen als ze zelf de woorden niet kunnen vinden. Dat mijn muziek door zoveel mogelijk mensen gehoord wordt is het uiteindelijke doel.” Ze zegt het met een heldere lach maar is tegelijk bloedserieus.

Hoe anders is het drie jaar eerder in 2017: Een jonge verlegen vrouw zet haar eerste stapjes op het podium tijdens de voorronde van bandwedstrijd Steenworp in Retranchement. Het is een eerste stap in de goede richting, zo blijkt achteraf. Drie keer doet ze mee aan deze talentenjacht en per keer wordt het jury-commentaar positiever. Meedoen aan de bandwedstrijd Spectra van vorige winter betekent weer een stapje vooruit. Ze haalt tot haar eigen verbazing de finale. In de jury zit Hobbyisten opperhoofd Hugo van Rooijen. Hij is zeer gecharmeerd van wat Kiki doet op het podium en spreekt haar aan. “Na de show kwam hij naar me toe en vertelde dat hij wel iets in me zag en graag eens wat liedjes met me wilde opnemen.” Zo gezegd, zo gedaan. Van Rooijen regelde wat bevriende muzikanten en ging aan de slag met de teksten.

Afwisseling

“Ik ben er gewoon blanco ingegaan en had weinig specifieke wensen. Hugo kwam met kant en klare ideeën en ik mocht dan zeggen of ik het wat vond of niet. Zo van dit wil ik wel en dat niet. Dat werkte goed. De sound is echt top. Ik ben er zo blij mee. De singer-songwriter sound is ingewisseld voor meer commerciële klanken. De nummers zijn funky, poppy en klinken zomers. Ze geeft toe: “De nieuwe sound is inderdaad heel anders, maar dat betekent niet dat ik m’n akoestische gitaar in de hoek heb gezet. Die blijft altijd bij me. Ik kan niet zonder, daarmee leg ik de basis voor al mijn nummers. Hoe het eindresultaat ook is. Ik ben nu weer nieuwe liedjes aan het schrijven. Compleet akoestisch. Die krijgen dan weer een heel andere klank en kleur. Juist die afwisseling vind ik zo mooi. Toen tijdens de Spectra-finale heb ik al geëxperimenteerd met wat elektronica. Maar dat bleek achteraf niet de juiste tijd en plaats om zoiets te doen.”

Dat er naast de covers ook ineens eigen nummers zijn, is voor de zangeres ook een verassing. “Ik speelde altijd liedjes van anderen, want teksten schrijven ging eigenlijk niet. Ik vond het moeilijk, dacht dat ik het niet kon. Maar covers gaan ook vervelen dus ik moest weer een stap maken. Sinds december is de rem er af en lukt het me ineens wel om eigen teksten te schrijven. Vraag me niet waarom het nu ineens wel lukt, maar het lukt. Ik werd een keer ’s nachts wakker met de juiste woorden en sindsdien blijven ze maar komen. Mede daarom heet de ep ook ‘One More’. Er zit nog veel meer aan te komen. Dit is nog maar het begin. Ik schrijf nu ook teksten in het Nederlands. Dat vind ik heel moeilijk. Maar ik kom er nu wel achter dat het dan niet zo belangrijk is of het rijmt, als wat je wilt vertellen maar een lopend verhaal is. In je moerstaal moet je goede zinsopbouw hebben en zorgen voor de juiste uitspraak. Dat is lastig. In het Engels vind ik dat gek genoeg een stuk minder moeilijk.”

Eerbetoon

Het schrijven van eigen teksten en liedjes is ook voor Kiki een uitlaatklep. Twee en een half jaar geleden overleed haar hartsvriendin Iris. Zij was juist dé persoon die Kiki’s muzikale talenten zag en altijd aanmoedigde om door te gaan met wat ze deed in de muziek. Het nummer ‘Little Girl’ is voor haar. “Dit is het liedje waar ik het meest trots op ben. Het is een eerbetoon aan haar en dit lied moest gewoon op deze ep staan. Dat was geen discussie. Het moest ook een gevoelig nummer worden. Het hoort bij mij, Iris hoort bij mij. Ze is een inspiratiebron en zal dat altijd blijven. Ik vind het mooi om de gedachten en herinneringen die ik van haar heb, om te zetten in muziek. Dat is mooier dan gewoon aan haar denken. Nu kan ik echt een verhaal vertellen.”

De zangeres houdt het vaker tekstueel dicht bij huis. “Mijn teksten gaan over dingen die ik zelf mee maak of die ik zie gebeuren. Niet alles klopt precies maar ik zorg wel altijd dat het een lopend verhaal blijft. ‘Boy’ gaat over een situatie met een jongen, dat heb ik van me afgeschreven. Daarnaast schrijf ik wel eens over dingen die vriendinnen meemaken of over wat ik hoor of lees. Soms kan ik ook echt uren aan een lied werken, soms dagen. Dat ligt er net aan hoeveel inspiratie ik heb. Al probeer ik altijd om niet te blijven hangen in één gedachte.” De titeltrack van haar plaat is ook het openingsnummer. Juist omdat er nog zoveel aan zit te komen leek het haar een mooi begin van de plaat. “Het geeft ook direct aan dat wat ik op de plaat laat horen anders is. Hugo voelt dat goed aan. Hij liet het horen en ik was direct verkocht.”

Doel

In de weekenden en vakanties is Kiki in het het Zeeuws-Vlaamse land te vinden. Maar de wereld is groter dan Zeeland alleen en haar ambities ook. “Ik woon in Breda en studeer in Tilburg. In die steden hoop ik ook wat meer bekendheid te krijgen. Het plan is om mee te gaan doen met open avonden of andere kleinschalige muzikale-evenementen. Het is allemaal begonnen in Zeeland maar het zou ook superleuk zijn om daarbuiten dingen te doen. Met band, met begeleiding van een Cajon-speler of gewoon solo. Er zijn mogelijkheden genoeg. M’n school en m’n klasgenoten helpen me en dat is fijn. Ik ben zeer gedreven. Ik heb nog zoveel nummers liggen die ik graag wil laten horen. Er is echt een knop in het durven en doen. Daar ben ik zo blij mee. Ik weet natuurlijk ook wel dat deze ep niet door duizenden mensen gehoord zal worden, maar dat geeft ook niet. Dit is nog maar het begin. Zoals ik al zei: Dat mijn muziek door zoveel mogelijk mensen gehoord wordt is het uiteindelijke doel. Daar werk ik hard aan.”

Kiki de Klerk