“Het scheelde heel weinig vanavond tussen de nummer één en twee, maar de winnaar is bekend.” Met deze zin werd duidelijk wie talentenjacht Regioruis heeft gewonnen. We kunnen concluderen dat er twee kampen zijn; cover-acts en bands die eigen nummers schrijven.

Het is flink zweten geblazen in Poppodium Brogum in Zierikzee vanavond met de finale van Regioruis op het programma. De winst: Een geldbedrag, spelen tijdens Anywave en deelname aan Zeeuwse Belofte tijdens het Bevrijdingsfestival volgend jaar.

De avond start met Band Be Four You. Deze zeer jonge muzikanten staan met stalen zenuwen op de bühne. De band heeft wat opstartproblemen, maar ze komen de zenuwen te boven. Kop op en door. Een rijtje standaard coverliedjes komt voorbij. De zangeres heeft de smaak te pakken als halverwege ‘Shallows’ van Lady Gaga en Bradley Cooper wordt ingezet. Een cover die past bij de zangeres: het opent klein, maar pakt uiteindelijk groots uit. Zang-technisch is alles aardig in orde. Band Be Four You heeft nog een flinke weg te gaan, maar de start is gemaakt.

Nameless heeft al wat meer kilometers gemaakt. Ze werden afgelopen zondag nog tweede tijdens de Kunstbende-regiofinale. Ze scoorden al een finaleplaats bij Steenworp. Als kers op de taart staan ze in mei op het Bevrijdingsfestival. Het lijkt voor de wind te gaan, als die maar niet gaat liggen. Nameless geeft een set weg met voornamelijk eigen werk. De show is af, met een kop en een staart. Onderling zijn het nog wat eilandjes, al geven ze ieder bandlid de ruimte om een stukje solo te mogen spelen. Een potentiële winnaar van de avond.

Band Be Four You

Nameless

De derde act van de avond is Undercover Rhythms. De bandnaam zegt het al; een cover-act. Ook zij staan in de finale van Spectra eind mei. Vanavond doen ze ook hier in Zierikzee een gooi naar de winst. Muzikaal is het strak en zang-technisch is het ook meer dan oké, maar het wringt. De liedkeuze is creatief, maar overtuigt niet. De zangeres zingt haar teksten zuiver, maar dat sprankeltje gevoel en overtuiging ontbreekt, en dat is wel waar je het van moet hebben. Het geroezemoes in de zaal wordt steeds luider, alsof je in een gezellige kroeg bent beland. 

Potential Wonder is op oorlogspad. Met een hele rits aan optredens afgelopen jaar heeft de band de meeste kilometers gemaakt van alle acts vanavond. De band speelt alleen eigen werk, dat Instrumentaal zeer divers is. De zang van Teun van Staveren gaat per optreden de juiste richting op. Potential Wonder heeft al wel strakkere sets gespeeld, zoals in de Regioruis-voorronde vorige maand. Of er nog meer in deze band zit? Ze houden continu de aandacht door de afwisseling van stijlen, genres en instrumenten. Zin in een dansbaar feestje? Kom dan naar Potential Wonder.

De uitslag van vanavond is kort maar krachtig. Volgens de jury was het juryberaad lastig en verschilde het zeer weinig met de nummers één en twee. Potential Wonder gaat met de winst naar huis. Op naar een volgend seizoen!

Undercover Rhythm

Potential Wonder

Potential Wonder

Nameless

Band Be Four You