Al de hele dag kon je genieten van de instore optredens in de Waterput, de Drvkkery, De Platenbaas en de Platenlounge. Natuurlijk kon je daar ook het nodige vinyl inslaan. Voor wie de smaak te pakken en nog een paar centen te makken had, was er ’s avonds nog een heuse afterparty in Gebouw-T met Black Box Revelation en The Germans. Lees ons verslag van de afterparty en bekijk de foto's van de instore optredens.

Bij aanvang blijkt de afterparty ook een aardige surpriseparty te worden. Ten eerste hadden we The Germans als voorprogramma verwacht, maar Black Box Revelation trapt zelf deze avond af. Ten tweede blijken die Germans helemaal geen Duitsers te zijn, maar incognito Belgen. Verassing!

Oh ja, nog een derde verrassing. We zagen Black Box Revelation eerder als duo optreden maar de heren Paternoster en van Dijk hebben dit keer versterking gekregen van toetsenist/gitarist/tamboerijnzwaaier Jasper Morel. Dit geeft ze hopelijk een bredere keuze in de setlist want eerder sneuvelden bepaalde singels nog wel eens – iets wat je livereputatie als band toch schaadt.  Ook op hun nieuwste, vijfde, studio album ‘Tattooed Smiles’ krijgen de heren versterking, en wel van Seasick Steve en Roméo Elvis. Helaas moeten we die live missen, maar dat begrijpen we dan weer wel.

Met die setlist zit het vanavond wel goed. Een mooie mix tussen de betere nummers van de oude albums als ‘I think I like you’, ‘High on a Wire’, ‘Love Licks’, ‘Gloria’, ‘War Horse’. Daarnaast spelen ze ook sterke nieuwe tracks, waarvan de single ‘Blown Away’ zeker niet de beste is als je het mij vraagt. Voor wie Black Box Revelation nog totaal niet kent en graag referenties leest: we horen duidelijke verwijzingen naar de blues en garagerock van onder andere The Black Keys en ook Oasis. Maar de nieuwe nummers bevatten ook knipogen naar Funk (‘Built to Last’) en metal (‘Damned Body’).

Het geluid is voortreffelijk. De band is goed op stoom en vuren het ene na het andere nummer zonder pauzes op ons af. Een uur en een kwartier, en zeker 18 nummers later wordt alweer een slotakkoord ingezet. We juichen nog even om een toegift, maar helaas valt het doek. We blijven achter met een tattooed smile op ons gezicht.

Black Box Revelation

Black Box Revelation

The Germans volgen nog later op de avond, want even ombouwen. Als ze beginnen blijkt wel waarom: een groots opgezette band van 5 man sterk met allerhande instrumenten bestijgt het podium. Hun muziek evolueert van een sprookje met fluitende vogeltjes via krautrock tot exotische bossanova. Behoorlijk experimenteel, maar ondertussen stiekem ook dansbaar, zwoel en boeiend om te zien. Een extatische afsluiter van deze afterparty.  

The Germans

The Germans

Fotoverslag Record Store Day - Drvkkery, Middelburg

The Avonden

Fotoverslag Record Store Day - Waterput, Bergen op Zoom

Tangarine

Wardrobe

Edgar's Hair

De Staat

The Avonden

The Bony King of Nowhere

Mooneye

Ralph de Jongh