Chris Tangelder organiseert bijzondere rootsconcerten op verschillende inspirerende plekken in en rond Nijmegen èn in Zeeland. In ’t Beest kondigt hij de mooiste stem van Nederland aan. Anneke van Giersbergen geeft een intiem akoestisch concert, zichzelf begeleidend op gitaar. Ze heeft prachtige liedjes uit haar vijfentwintigjarige carrière geplukt en vertolkt fantastische covers op z’n Annekes, vermengd met voorvallen uit haar carrière in gezellig Brabantse tongval. De zaal zit vol fans vanuit alle windstreken.

Als ze opkomt onder daverend applaus, zet Anneke eerst haar mobiel klaar voor haar vlog en de eerste grap komt eruit als ze haar mobiel beter neerzet: “dat was van onderen, dat vindt een vrouw niet prettig.” Ze heeft twee gitaren meegenomen en vertelt dat ze de kleine pas geleden voor haar verjaardag heeft gekregen. Hij is zo nieuw dat er nog geen element op zit, maar met de extra microfoon is deze gelukkig toch goed te horen. Het eerste liedje wordt ingezet en haar zuivere stem vult de zaal.

De tweede song is er één van Ayreon. Hoe bijzonder is het deze zonder het bandgeweld te horen! Met de cover van Bruce Springsteen vraagt ze iedereen mee te zingen met het refrein van I’m on Fire. Anneke is in Sint-Michielsgestel geboren en is opgegroeid met de liedjes van de Brabantse Gerard van Maasakker. Met de grote gitaar omgehangen zingt ze dan ook in onvervalst Brabants een liedje van hem. Daarna een liedje van Queen omdat haar veertienjarige zoon Finn daar mateloos fan van is. Over haar gitaarspel tijdens Everwake van Anathema is ze minder tevreden, maar het publiek is zo in de ban van haar prachtige stem dat af en toe een verkeerd akkoordje niet opvalt.

(tekst gaat verder onder de foto)

Anneke van Giersbergen

De anekdotes, of zoals ze zelf zegt de Annekedotes, volgen elkaar op tussen de liedjes in. Over Arjen Lucassen (Ayreon) die niet kan ruiken en ze nog net kon voorkomen dat hij een bedorven zalmsalade zou eten waardoor hij een week op het toilet zou doorbrengen. “Holy shit!” Over vleermuischauffeur Hobbebobbe die enorm snurkte overdag en ze dat stiekem opgenomen hadden en ’s avonds als sample gebruikten tijdens het optreden van The Gathering. Over haar bijna-dood-ervaring toen ’s nachts in Polen de bus slipte in de sneeuw en ze toen gewoon de gordijntjes maar weer dicht deed. Over haar jeugd waar ze van ‘ons moeder’ een haring moest eten voor haar soundmixshow, want dat is goed voor je stem.

Na haar laatste song blijft het publiek enthousiast applaudisseren en komt ze terug voor een mooie toegift. Anneke krijgt na ‘nu toch echt het laatste liedje’ een verdiend staande ovatie. Iedereen is danig onder de indruk van deze vrouw die simpelweg met haar gitaar en formidabele stem een heel podium weet te vullen. Hierna kunnen de fans een persoonlijk woordje met haar wisselen bij de merchandise tafel, die gevuld is met speciale albumuitgaves. Ook handtekeningen en samen-op-de-foto’s worden gul verstrekt.

Chris Tangelder is in de beginjaren samen met Ton van de Repe als programmeur nauw betrokken geweest bij ‘t Beest. Hoewel hij nu meer rondom Nijmegen werkt, zitten zijn roots nog steeds in Zeeland, want hij heeft een huis in Middelburg. “Ik werk zo’n zeventig uur per uur en ben oud geworden, maar als het hart er van vol zit, dan doe je dat gewoon”, vertelt hij na afloop. Hij is zeer tevreden over deze avond en vindt Anneke een supervakvrouw. “Negentig minuten puur en authentiek. Dat vind je niet veel in Nederland.”

Anneke van Giersbergen