Popmonument staat alweer voor de deur. Het bijzondere festival in Bergen op Zoom waar je alternatieve en onbekende bands kan ontdekken in monumentale gebouwen heeft ook dit jaar weer een prachtige lineup. Dit jaar is het festival twee dagen. Naast muziek kan je ook op expeditie, het festival neemt je mee naar plaatsen waar geschiedenis en kunst samenkomen.

Naast muziek is er zaterdag in de Bosstraat een vinylmarkt. Op het Markiezenhof zijn er liveoptredens voor kinderen van Clean Pete en Sebastiaan. De hoofdacts Goose en My Baby sluiten de zaterdag af in Gebouw-T. We kunnen dit jaar wel de hele lineup aanbevelen maar hier zijn toch vijf acts die je écht niet mag missen.

Geppetto & The Whales

23:45 - 00:30 uur

Het is al een poosje stil rond de Vlaamse band Geppetto & The Whales. Maar het sextet is terug en gaat zich opnieuw voorstellen op Popmonument. De Antwerpenaren lieten voor het eerst van zich horen op de Humo Rockrally, de bekende talentenjacht die tweejaarlijks het nodige talent presenteert. De folky indierock van de band doet denken aan Arcade Fire en Mumford & Sons; niet de minste bands om mee vergeleken te worden.

King Dalton

22:00 - 22:45 uur

Nog een band die een goede band met de stad Bergen op Zoom heeft. Het Vlaamse King Dalton speelde in april in een snikhete Waterput op Record Store Day met de nieuwe derde plaat vers van de vinylpers. De mix van delta blues, folk en elektronische rock werkt uiterst bezwerend, is dansbaar en onbegrijpelijk goed.

Canshaker Pi

20:30 - 21:30 uur

In januari lieten de Amsterdammers op het Festival Zonder Naam een kleine preview horen van het tweede album ‘Naughty Naughty Violence’, waar de jonge gasten de nummers nog even onder de knie moesten krijgen. Maar na een verbijsterend strakke set op Klomppop en het verbluffende resultaat dat de tweede plaat uiteindelijk is geworden kan het niet anders: Canshaker Pi gaat Popmonument zo hard rocken dat hun passage permanent zichtbaar blijft op de locatie zelf.

Bob Log III

22:00 - 22:45 uur

Deze eenmansband maakt een freaky mix van country, blues en punk, en heeft tijdens zijn optreden dan ook nog eens een helm op zijn hoofd die regelrecht uit de Mad Max-films lijkt te komen. Bob Log III heeft alles: de grooves, de attitide en de smerig lekkere gitaarriffs en bewijst daarmee dat je met weinig middelen al een grote band kan zijn, zij het in je eentje.

Teen Creeps

23:30 - 00:15 uur

De noise en garagescene uit België draait sinds enkele jaren weer op volledige toeren, na bands als Hypochristmutreefuzz, It It Anita en dirk. is het nu de beurt aan de branieschoppers van Teen Creeps om niet alleen Popmonument maar om de gehele stad Bergen op Zoom wederom op zijn vesten te doen schudden. In 2015 stonden de gasten er ook al, deze editie keren ze terug met hun kakelverse debuutalbum ‘Birthmarks’ onder de armen. Voor fans van Dinosaur Jr. en de eerder genoemde tip Canshaker Pi.