De try-outs voor de tour die aan deze nieuwe cd gekoppeld zijn, volgen pas in november dit jaar. “Eerst weer de zee op, naar Porto dit keer, om met zeilschip de Nordlys olijfolie en wijn te halen.” En zo ziet het leven van de muzikale zeeman Wiebe Radstake eruit. Het opnemen van de cd duurde dan ook meer dan twee jaar, tussen de zeetochten van de muzikant in.

Morjak, wat Russisch is voor zeeman, is een samenwerking van Radstake en Stefan Fokker. Die laatste kennen we ook van de bands Kaviaar en Skybicycle. Radstake was de frontman van Zinkzand. In Morjak komt het beste van deze bands terug. Maar Morjak is meer dan een duo. De cd staat vol van gastmuzikanten. Zo zien we drummers Olaf Willemse en Swen Blikman. Maar ook pianist Martijn de Keijzer, en op de vele blaasintrumenten die het album rijk is spelen onder andere Jaap Verseput en Frans Friederich. Op cello horen we Tjalle Galama.

De klokken klinken maar twee keer voor jou. Een keer op je begrafenis en een keer als je trouwt.

Uit: AH tasje

De band speelt Zeeuwse zeemansblues, zeg maar een mix van fanfare, punk, rock en blues. De thema’s zijn net zo veelzijdig als de muziekstijlen die de band gebruikt. Al is het leven op zee wel de rode draad. Ook is hier de titel van het album te verklaren, de ‘Vrij Vliegende Vissen’ die Radstake op zijn reizen tegenkwam.

De cd geeft plaats aan maar liefst achttien nummers verdeeld over meer dan vijftig minuten muziek. Hoogtepunten zijn ‘Iemand Stelt een Vraag’, waar een tekst van Remco Campert muzikaal wordt omlijst, en het nummer ‘Korte Golf’ over de keuzes tussen liefde voor de zee en de liefde thuis aan wal. Een hokje is er niet voor Morjak, maar fans van De Kift of Tom Waits moeten zeker eens gaan luisteren.

Vrij Vliegende Vissen is in eigen beheer uitgebracht. Het artwork is door Vera Verseput gemaakt. De cd is via wgradstake@gmail.com te bestellen voor een tientje. De cd is ook te koop in het boekenantiquariaat ‘Boven het Dal’ in de Poststraat te Zierikzee.