De uit Bruinisse afkomstige Adriaan van den Berg is geen onbekende in het Zeeuwse bandjesmilieu. Met Jimmy Dumbbell deed hij in 2014 mee aan het PopAanZee traject. Dat bracht ze naar Vestrock en de grotere Zeeuwse podia. Een volledig album kwam er echter nooit. Adriaan startte wel een nieuwe band, Sunra. Ook deze band stopte, Adriaan stortte zich daarna op zijn soloproject AAD.

De bandnaam AAD is simpelweg de korte versie, en roepnaam, van Adriaan. Gaandeweg het schrijven sloten meer muzikale vrienden aan en evolueerde het project naar een nieuwe band. Opvallend is de samenwerking met zangeres Anouk van de Sande die we uit een ver verleden als frontvrouw van Zaniac kennen. Zij geeft met een hoge dromerige zang tegenspel aan de ruwe zang van Aad.

Na een eerste luisterbeurt valt op dat Adriaan het een stuk rustiger aanpakt ten opzichte van zijn oude bands. Met AAD komt hij als zanger beter tot zijn recht. Hoewel het een echte indieplaat is geworden, wordt er regelmatig terug gegrepen naar muziekstijlen als dreampop en progressieve rock. Op meerdere momenten, zoals bij ‘Figment’, horen we zelfs invloeden van Pink Floyd terug komen.

Toch is het niet allemaal kalm aan, er zitten namelijk fijne gitaarexplosies in de nummers. De twee singles ‘All the Bright Places’ en ‘Koh Lanta’ zijn daar twee mooie voorbeelden van. De meeslepende gitaarsolo’s maken hier het nummer. Mooie songs waar je als luisteraar in op kan gaan.

Bij meerdere liedjes, maar vooral bij de eerste single ‘All the Bright Places’ horen we een duidelijke knipoog naar The XX terug. Op ‘Memory Lane’ pakt Anouk niet onverdienstelijk de hoofdrol, samen met het instrumentale ‘Crows’ is dit het rustpunt van de cd.

‘Tales from the Dirthouse’ is een ijzersterk debuut en wij hopen dat hier zeker een vervolg op komt. Wij zijn erg benieuwd naar de liververtolking van het album. AAD speelt op 8 december op de wintereditie van Anywave in het Zierikzeese Brogum.