Broeder Dieleman viert de release van zijn vierde album ‘Komma’ in de Zeeuwse Concertzaal. Met liveband en Peter Slager als support. Een avond vol symboliek en prachtige verhalen.

De vierde langspeler van broeder Dieleman ‘Komma’ ondergaat zijn livedebuut in de Zeeuwse concertzaal. En zoals we intussen van de troubadour gewend zijn wordt het weer een ervaring op zich. De grote zaal zelf wordt helemaal niet gebruikt. Het podium wordt gebruikt om zowel de band als publiek neer te zetten, wat een intieme sfeer geeft. “Zo kan ik jullie allemaal aankijken. Dat wordt lekker ongemakkelijk!”.

broeder Dieleman

De support komt van Peter Slager. De collega-Zeeuwse muzikant en genregenoot uit Middelburg maakt net een tikkeltje andere muziek dan met zijn andere band BLØF, en zet een indrukwekkende Zeeuwstalige set neer. Nummers over Peters’ Zeeland die een liefdesverklaring zijn aan de regio met soms ook een dreigende ondertoon zoals in ‘As d’n Diek Straks Breekt’.

 

‘Komma’ wordt bijna integraal gespeeld. Broeder Dieleman is weer zijn goedlachse zelf terwijl hij doodserieus zijn woede ontketent op ‘De Groeten’. Broeder Dieleman is verteller en verkondiger in de Zeeuwse Concertzaal. Hij geeft tekst en uitleg bij de oorsprong van de nieuwe liedjes en zet zichzelf op een verhoging om de liederen nog duidelijker naar het publiek te brengen: “Dat heb ik geleerd van John Coffey. Dan kan je nog eens stagediven”, lacht de broeder. Het nieuwe materiaal is een logische stap in de weg die broeder Dieleman ook met zijn vorige album ‘Uut de Bron’ is ingeslagen, en het houdt zich helemaal overeind als er ruimte wordt gemaakt voor improvisatie. “Ik houd ervan als er plotseling geluiden zijn. Net als bij ons, als we wat improviseren, kan het het ene moment vals zijn maar opeens klopt alles. Dat willen we graag.”

broeder Dieleman

Niet alleen een goedgemutste broeder Dieleman en zijn band maken de albumpresentatie bijzonder. Ook de (wellicht onbedoelde) symboliek geeft een extra laag aan dit specifieke optreden. De band met de rug naar de zaal samen met het publiek op het podium geeft het een gevoel van samenzijn. Het samen zingen in de ‘greatest hits’-sectie aan het eind van het optreden geeft een extra dimensie omdat alle aanwezigen samen op het podium zijn en kunstenaar en publiek zich op gelijke hoogte bevinden. De verhalenverteller die op een verhoging staat om de teksten te verkondigen in contrast van de religieuze achtergrond geeft de muziek van ‘Komma’ nog een extra dimensie. Bedoeld of niet, broeder Dieleman is en blijft een van de meest originele en interessante artiesten om live te zien en weet elke keer weer te raken.

broeder Dieleman

broeder Dieleman