Dat Belgische bands steeds hipper en hipper worden is onderhand geen nieuws meer. Het ‘Ik Zie U Graag Festival’ in Breda zag al de potentie in het Belgisch talent. Nu luidt ook Gebouw-T’s indoorfestival Made In Belgium haar achtste editie in. Vanavond staat er een vijftal bands op het affiche: Equal Idiots, Jan Verstraeten, Faces on TV, Moonboat en Coely. Een feestje gegarandeerd. Onze zuiderburen rocken!

Equal Idiots trapt het festival af. Het energieke garagerock duo is geen onbekende. Al eerder speelden ze door heel Nederland. De mannen maken solide popsongs met catchy blèrende zanglijntjes en treffende gitaarrifjes. Tijdens de set laten ze ons met ‘Hup Holland Hup’ het “gênante gat” vullen, en laten ze ons mee zingen met een leuke versie van ‘Ça Plane Pour Moi’.  Ook horen we de hitjes ‘Toothpaste Jacky´ en ‘Hippie Man’. Ze sluiten de set af met ‘Put My Head in the Ground’.  De zanger van Equal Idiots jaagt ondertussen ook de geluidsman de stuipen op het lijf door de microfoon in zijn mond te nemen.

Equal Idiots

Jan Verstraeten

In de Blokstallen aan de overkant worden we allemaal verrast op het zuiderburenpodium. Niet alleen door Jan Verstraeten die het podium op komt lopen, maar ook door de zeven muzikanten die hem één voor één volgen. Ze maken breed gezegd folkmuziek met hintjes jazz en klassiek gecombineerd met het zachte rustgevende stemgeluid van Verstraeten. Voordat hij begint aan het een-na-laatste nummer, biecht hij grinnikend op: “Dit is ons eerste optreden, Bergen op Zoom. Dat is echt de waarheid.” Jan Verstraeten was de verrassing van de avond, hopelijk volgen er meer.

We lopen terug naar de zaal in Gebouw-T waar we de eerste noten van het nummer ‘Dancing After All’ vanuit de openstaande deuren al horen. Faces on TV is geen onbekende naam onder de Belgische muziekliefhebbers. Zanger en multi-instrumentalist Jasper Maekelberg heeft al aan vele albums van zijn landgenoten (Warhaus, Tin Fingers) meegewerkt. Geen wonder dat de zaal vol staat met fans die ieder woord kunnen meezingen. Ook voor mensen die niet bekend zijn met de band is het niet moeilijk mee te dansen op de bijna cinematische, sensuele deuntjes. De professionaliteit straalt er vanaf.

Moonboat

Op het zuiderburenpodium zet Moonboat het eerste nummer in en het publiek valt stil. De band bestaat uit leden van onder andere School is Cool en Tin Fingers. We zien vanavond maar de helft van de bezetting. De zanger vraagt ironisch om een applausje voor zijn band terwijl hij wijst naar de lege plekken achter zich. Het publiek weet zijn humor wel te waarderen. De melancholische indiepop doet je denken aan Sufjan Stevens. Ruimte voor ontwikkeling is er bij deze band nog zeker. De muziek wordt heel mooi en melancholisch gebracht, maar we kijken naar een momentopname van een soort studiosessie. Ligt het misschien aan het ontbreken van de andere drie bandleden? Desalniettemin is de muziek uniek en sterk. We zijn zeker benieuwd naar een volgende keer.

Terug in Gebouw-T dansen mensen met een koptelefoon op de silent disco. Op het moment dat de muziek uitgaat, gaat ook het licht uit. Coely komt op in een flashy zilveren jas en start haar show met ‘Different Waters’. Energieke hiphop als maar zijn kan. Het publiek beweegt mee van begin tot eind. Het is niet gek dat Coely deze zomer op grote festivals als Rock Werchter en Pukkelpop stond. Deze getalenteerde zangeres heeft naast steenharde nummers ook een staaltje winnaarsmentaliteit in zich. Powerwoman pur sang met al haar friends om zich heen. De Vlaamse Coely spreekt echter de gehele show Engels tegen het publiek, een woordje Nederlands zou het publiek stiekem wel leuk vinden.

Er worden vanavond geen risico’s genomen met de line-up. Faces On TV, Coely en Equal Idiots stonden enkele edities geleden al op Ik Zie U Graag Festival in Breda en hadden zelfs al eerder voet gezet in het Nederlandse muziekcircuit. Dat neemt niet weg dat deze artiesten vanavond hun verwachtingen waar maken en een kwalitatieve, professionele set neer zetten.

Faces on TV

Jan Verstraeten

Coely

Coely

Equal Idiots

Faces on TV