De JP & The Seeger Session Band begon in 2009 als een tijdelijk project geïnspireerd door Bruce Springsteen’s The Seeger Sessions uit 2006. Negen jaar en honderdvijftig optredens later kun je het moeilijk nog tijdelijk óf een project noemen. De band oogstte succes in binnen- en buitenland. Nu gaan de leden hun eigen weg, maar niet voordat spetterend afscheid wordt genomen in een uitverkochte De Spot in Middelburg.

De zaal staat stampvol wanneer de lichten uit gaan. Er begint een film te draaien met beelden van concerten en foto’s van de leden van de band. Terwijl ‘We Shall Overcome’ op de achtergrond draait, komen de vijftien bandleden op. Er hangt een spanning in de zaal én op het podium. Dit gaat een speciale avond worden. JP DeKlerk vertelt: “In 2010 stonden we voor het eerst in De Spot. Het was het begin van onze reis.” En dan gaan we los.

De JP & The Seeger Session Band wordt omschreven als sensationeel en geweldig. Dat is geen woord te veel gezegd. Het publiek geniet en lift mee op deze feestelijke laatste etappe van de reis. Muzikaal gezien is er vanavond amper iets aan te merken. Af en toe worden schoonheidsfoutjes lachend weggewuifd. Ze dragen alleen maar bij aan het speelse plezier van de avond. Halverwege de set neemt de voltallige band midden in de zaal plaats voor een akoestische ‘This Train is Bound for Glory’. Het zijn de ‘Seeger Sisters’, de vier zangeressen, die midden in de zaal de show stelen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

JP & the Seeger Session Band

Terwijl het einde van de avond nadert wordt het tijd voor een gospel-feestje. “Niet omdat we nou zo gelovig zijn, maar omdat het goede muziek is”, lacht JP DeKlerk. De zaal wordt omgetoverd tot een gospelkerk, met wapperende handjes en al. Bij ‘Pay Me the Money Down’ gaat het dak er echt af. Gedirigeerd door DeKlerk zingt de hele zaal uit volle borst mee. Dan komt het wonderschone ‘We Shall Overcome’, waarbij menig traantje wordt weggepinkt. De bandleden lopen het podium af. Alleen  DeKlerk staat nog op het podium. “Dit is het einde van een reis” zegt hij, “Dank jullie wel.” En hij loopt het podium af.

Is dit dan echt het einde? Nee, er volgt een toegift. Nog één keer springen met ‘American Land’, nog één keer meezingen met ‘Hard Times Come Again No More’. Dan is het allerlaatste concert van de JP & The Seeger Session Band een feit. Vanaf hier zullen de artiesten hun eigen weg gaan. Mochten ze zich over een paar jaar vervelen, dan hebben wij nog wel een tip voor ze: een reünie in De Spot misschien?

JP & the Seeger Session Band

JP & the Seeger Session Band