Terug naar de basis en vanaf daar er vol tegenaan. Dat dacht Anne van Damme ruim een jaar geleden. Na een periode van schrijven, opnemen en focussen op wat echt telt in het leven, is Van Damme terug met haar tweede ep: ‘Waves’. 3voor12 Zeeland ging met haar in gesprek.

Anne van Damme woont tegenwoordig in Den Bosch, maar is afkomstig uit het pittoreske Hulst. Ze heeft sinds 2,5 jaar geleden haar eerste ep ‘June’ uit kwam, al heel wat festivals en optredens binnen en buiten Zeeland gehad. Nu is daar haar tweede plaat, ‘Waves’. We blikken terug en kijken vooruit.

Afgelopen periode tussen ep nummer één en twee. Wat is er allemaal gebeurd en hoe kijk je erop terug?
“Heel wisselend. De eerste ep was een afstudeerproject. Er is veel veranderd in een korte tijd. Nu ben ik afgestudeerd, ben ik verhuisd en moet ik geld gaan verdienen. Ook kreeg ik het gevoel dat er een nieuwe ep moest komen. Ik voelde eerst niet echt een druk, maar later kwam die druk wel en dat werkte juist averechts. Tijdens mijn vakantie op Sicilië stond ik even stil met wat ik allemaal al heb meegemaakt. Sindsdien ben ik bezig met het maken van een nieuwe ep.

Anne van Damme - Waves

Wat is Waves en hoe verliep het opnameproces?
“Het is een akoestische ep. Ik speel eigenlijk altijd alleen en dat vind ik heel fijn. June is wel met band opgenomen, maar nu wilde ik het juist vastleggen wat ik ook live speel. Het is dus eigenlijk gewoon alsof ik bij je op de bank gitaar speel. Verder is alles opgenomen in one-takes. Dat zijn nummers die in één keer zijn opgenomen, zonder te knippen en te plakken. One-takes hebben zo hun voor- en nadelen. Spelen met een clicktrack, wat je vaak gebruikt bij normale studio-opnames, vind ik zelf irritant en het haalt het leven uit een nummer, en dat is jammer. Een liedje moet kunnen aanzwellen. Van nature maak ik, naast dat ik strak speel, ook wel wat tempowisselingen. Dat geeft soms net dat beetje meer.”

“De hele ep is in één dag opgenomen. Je denkt, oh, dat doen we wel even, maar dat gaat het dus nooit zoals gepland. Heel Het was een heftig opnameproces, maar ben blij met het resultaat. Er zitten wel kleine foutjes in die ik hoor, maar die kleine imperfecties maken het heel echt.”

Wij hebben je afgelopen jaren heel wat keren voorbij zien komen tijdens festivals en andere activiteiten, maar de laatste tijd is het wat stil. Was dat bewust? 
“Ik heb in het eerste jaar heel wat aangenomen. In het begin heb ik heel veel gespeeld, om maar te spelen. In de afgelopen twee jaar heb ik honderd optredens gehad met ook optredens die niet zo goed bij mij paste. Het is daarna meer gaan groeien op werkgebied. Ik ging me meer focussen op een paar dingen, zoals werken bij een muziekschool. De aandacht voor muziek schrijven ebde weg in de andere werkzaamheden en optredens.

Ik vind huiskamerconcerten heel leuk om te doen, omdat het heel intiem is. Je hebt gewoon een gesprek met mensen. Je zit gewoon zo dicht op elkaar. Altijd een bijzondere ervaring. De afwisseling maakt het leuk. Van een huiskamer tot een grotere zaal zoals een poppodium. Wat mij dan bijblijft, is dat mensen echt aan het luisteren zijn. Ergens bij een optreden zit er altijd wel iemand die zich niet heel erg laat zien, maar die ik wel weet te raken. Er zijn altijd mensen die het heel mooi of leuk vonden, en dat maakt het wel speciaal.

Afgelopen zomer heb ik me vooral gefocust op de studio. Minder optredens dus, maar doelgericht de liedjes afschrijven en oefenen.”

Heb je nu een soort balans kunnen vinden tussen werk, hobby en ontwikkeling?
“Ik heb nu een beter idee van wat ik aan het doen ben. Ik vind de liedjes muzikaal gezien beter in elkaar zitten en mijn stemtechniek is ook verbeterd. Ook qua thematiek is het ook heel anders. ‘June’ gaat vooral over relaties, verliefd zijn, en ruzies in relaties. Dus altijd over mijzelf in relatie tot een andere persoon.

‘Waves’ gaat over mijzelf en over wie ik nu eigenlijk ben. Dus, wat wil ik nou eigenlijk doen? Ook een bepaald soort rust en balans vinden. Veel minder liefdesliedjes, maar meer de nadruk op mezelf.
De titeltrack ‘Waves’ gaat heel letterlijk over het niet willen van hele hoge pieken en diepe dalen, maar rust vinden in je leven. Dat zijn dus de golven, stemmingswisselingen.

Ook op persoonlijk vlak gaat het verhaal over ontwikkeling. Ik ben heel trots op wat ik gemaakt heb en hoe puzzelstukjes samen zijn gekomen. Ik hoor heel erg het verschil tussen ‘June’ en ‘Waves’, en ben super benieuwd naar de reacties van anderen.”

Wat maakt jouw muziek / jij als persoon anders dan anderen in het vak?
“Ik denk de afwisseling in de nummers. Als ik sta te kijken bij anderen, vind ik het soms ook wel lang duren. Ik houd zelf van de pop-structuur, dus met catchy melodieën en een verhaal, maar dan wel een dieper verhaal. Ik weet goed af te wisselen tussen nummers waarbij je kan meedansen en liedjes met een dieper verhaal. Dat maakt het verschil. Een voorbeeld is ‘On and On’, het laatste liedje van het album. Hier hoor je de rust in terug. Ik voelde mij eerst heel erg ‘student’, maar dat gevoel heb ik niet meer en dat ben ik niet meer. Dus ook dat stukje volwassener worden zit in en dat verandert je wel.”

‘Waves’ komt uit op 15 december. De release party vindt plaats in Den Bosch. Vanaf die datum is de ep overal te beluisteren. Optredens in Zeeland staan op de planning, maar zullen later bekend worden gemaakt.