ZNF16: Jett Rebel heeft echt overal schijt aan

Rot op met je maximale speeltijd

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Joris van Moort ,

Op veler verzoek is rockster Jelte Tuinstra alias Jett Rebel terug op het Zeeland Nazomerfestival. Vorig jaar speelde Tuinstra een show van drie uur en werd de dj voor de afterparty naar huis gestuurd want Jett Rebel had lak aan de maximale speeltijd. Nu zijn we een jaar, twee studioalbums en een livealbum verder. Jett Rebel is clean van de drank en drugs, het optreden is ten opzichte van vorig jaar bij lange na niet uitverkocht. Gaat Jett Rebel het dit jaar weer lukken om Middelburg plat te spelen?

Clear Clamour heeft de eer gekregen om voor de multi-instrumentalist te openen op het kleinere podium. De band lijkt op deze avond zijn draai echt te hebben gevonden, dat is goed te merken aan het materiaal dat ze kiezen om te spelen. De hele set zit vol met progressive rock en de funk lijkt van tafel zijn geschoven. De saxofoon die in eerdere optredens nog vaak voorbij kwam is nu niet te spotten op het podium. Clear Clamour speelt voor een geïnteresseerd publiek en bestookt ze ook met de plichtmatige meezing- en klapmomenten, maar het verveelt niet. Uitschieter in de set is de recente single ‘Flamboyant Man’ waarin alle vijf de leden zich even helemaal kunnen afreageren op hun instrumenten.

Dan retteketet naar Jett. Jett Rebel begint zijn set met een hoop materiaal van zijn nieuwe album. Bij deze nummers hoor je dat Rebel nu écht zijn draai heeft gevonden. Op zijn debuutalbum ‘Hits For Kids’ klonken de nummers te over geproduceerd, op ‘Truck’ probeerde Jett Rebel te graag een lo-fi album neer te zetten met een hoop sterke nummers die te rommelig eindigden. Nu, op ‘Don’t Die On Me Now’ heeft Jett Rebel het evenwicht gevonden. Krachtige songs met een goede productie met soms dat garagerock-achtige randje. Het publiek dat de nog verse nummers aanhoort klapt en danst mee. De echte die hard-Rebels zingen al een hoop mee. 

De set die vanavond wordt voorgeschoteld is er een met logische opbouw: knallend openen, vervolgens rustig aan met een melige Jett Rebel op piano die met ‘Baby’ het veld bijna stil krijgt. Daarna doorrammen met bekender materiaal (‘Pineapple Morning’, ‘Romance’, ‘Neither of You’, ‘Tonight’) om vervolgens het absolute hoogtepunt te bereiken met een fantastische uitvoering van ‘Green’. Hierop laat het megatalent ook nog eens horen dat hij een minutenlange solo uit zijn gitaar weet te halen.

Je moet het maar kunnen. In 2014 lag ‘Venus & Mars’ in de schappen, nu liggen er nog drie albums én een livealbum naast. Zoveel materiaal uitbrengen staat lang niet altijd voor kwaliteit, maar de rockster geeft een show van tweeëneenhalf uur waarin geen enkel nummer aanvoelt als een simpel opvullertje. “Hebben we nog tijd?” vraagt Rebel aan de organisatie, om er vervolgens keihard schijt aan te hebben en nog een kwartier langer te spelen. Schijt aan de maximale speeltijd, schijt aan de commerciële kant die hij makkelijk op had kunnen gaan en schijt aan de drank en drugs. Jett Rebel laat voor de tweede keer op rij zien dat hij één van de grootste, zo niet de beste van het land is. Een optreden met een flinke “Ik was daarbij”-factor.