Rock on the Kiosk: Muziek, bier en vooral gezelligheid

Philippine mag voor één weekend haar imago als mosseldorp veranderen in rockdorp

Tekst: Michiel Elshout Foto's: Kelly Thans ,

Normaal gezien is Philippine gevuld met vooral Belgen die hier komen voor de mosselen. In het pinksterweekend is het dorp echter het décor voor Rock on the Kiosk. Een tweedaags evenement dat nu al een aantal jaren een gevestigde naam is in de omgeving van Philippine. De zaterdag is het Rock on the Kiosk, waar bands die al naam gemaakt hebben mogen spelen en de zondag wordt er podium geboden aan lokaal talent met Talent on the Kiosk. Het belooft een lange weekend te worden vol muziek, bier en gezelligheid.

De eerste band is Clear Clamour, een vijfkoppige band uit de omgeving van Goes. De band speelt een mix van eigen nummers en covers, en komt zeer goed voor de dag. Dat deze band nog jong is, doet niets af aan de muziek. De covers, van o.a. Lenny Kravitz en Golden Earring, klinken bijna identiek aan het origineel. De zang is goed en het gitaarspel is zeer sterk. De eigen nummers klinken alsof ze rechtstreeks uit de jaren ’70 komen. Hard rock, afgewisseld met solo’s en een eigen, unieke sound. Tot slot brengt de band hun nieuwe single ten gehore, Flamboyant Man.

Tussen de bewolking en zonnestralen door is het de beurt aan The Super Nintendos. Je zou denken als je de naam hoort, dat de muziek van oude videospellen komt. Niks is minder waar; het gaat om een jaren ’90 coverband. Ze spitsen zich niet op een bepaald genre en spelen verschillende soorten alternatieve muziek door elkaar. Bij de punknummers, van o.a. Green Day en Blink-182 laat de zanger af en toe een klein steekje vallen. Toch speelt deze band zijn nummers en probeert zo nu en dan het publiek mee te krijgen. Wat uiteindelijk ook lukt als Nirvana wordt ingezet.

De derde band is de Red Hot Chili Peppers tribute band Funky Monks. Het label van tribute band is misschien onvoldoende, want deze band ademt Red Hot Chili Peppers. De bewegingen, de sound en de podium presence lijken precies op die van de Red Hot Chili Peppers. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat Anthony Kiedis zelf op het podium staat. De klassiekers, de bekende en de wat meer onbekende nummers komen voorbij en  warmen het publiek goed op voor wat er nog komen gaat.

Als het de avond begint te vallen, mag de uit Axel afkomstige Sweet Lord Animals het podium op. Na hun eerste nummer wil de organisatie een minuut stilte houden. De een minuut stilte is ter nagedachtenis aan Ronald Peter Matthijsse en aan Caroline Dieleman. Matthijsse was cafébaas van D'oude Brug in Sas van Gent. Dieleman stond vorig jaar nog met haar band 'Mission 2 Rock' op de bühne van Rock on the Kiosk. Beide personen zijn onlangs overleden.
De drukte komt op gang, net als de sfeer. Sweet Lord Animals focust zich vooral op hun eigen nummers en minder op covers. Dit pakt goed uit want hun eigen nummers zijn goed. Ze laten de covers meer achterwege en het publiek begint de dansvloer op te zoeken. Dat het kouder begint te worden, lijkt niemand echt te interesseren.

Tussen het gitaargeweld door is het tijd voor Woodworks. Deze band speelt folkmuziek afgewisseld met rocknummers uit de jaren ‘90. Gewapend met een contrabas, cajon en akoestische gitaar laten zij hun nummers klinken in Philippine. Het is even wennen, want de band valt een beetje uit de toon tussen de andere bands. Toch is de afwisseling fijn.

Tot slot is het aan de Vlaamse Green Onions om de zaterdag af te sluiten. Ondertussen zit de sfeer er goed in en vloeit het bier rijkelijk. Dit is te merken wanneer de Green Onions begint met spelen. Het publiek vliegt er gelijk met de band in en danst er op los. Zelfs de overkomende regenbui mag sommige feestgangers niet stoppen. De band zelf speelt een flashback van 40 jaar muziek. Ze spelen geen losse nummers maar medleys van verschillende nummers door elkaar. Niks is te gek als onder andere Rick James, Eminem en MC Hammer in de mix gaan.

Zo komt een lange dag in Philippine ten einde. Rock on the Kiosk heeft een troef gevonden, waar de mensen uit Philippine en omgeving het grootste plezier in hebben: gezelligheid!