Derde editie Racoon And Friends For Jayden in Goes

Met PEER, Di-rect, Rowwen Hèze en Typhoon in de regen

Joris van Moort ,

Vrienden van de uit Goes afkomstige popband Racoon steunen vandaag de strijd tegen neuroblastoomkanker. De bandleden organiseren samen met stichting Jayden, de derde editie van het benefietconcert, dat volledig in het teken staat van de in 2009 overleden Jayden. Vanavond staat de Grote Markt in Goes vol en spelen PEER, Di-rect, Rowwen Hèze en Typhoon belangeloos op.

Rond de klok van vijf trapt de Middelburgse band PEER af. Op de Grote Markt staan de die hard PEER-fans al klaar voor de dranghekken. Met Concert At Sea en Vestrock in het vooruitzicht gaat het de heren van PEER voor de wind. De band speelt  een korte strakke set, waarbij er veel interactie is met het publiek. Met de laatst uitgebrachte videoclip én single ‘Get Out’ in verlengde versie, sluit de PEER af. 

Nog voordat het Haagse Di-rect het podium bestijgt, komen de burgemeester van Goes, René Verhulst en de bandleden van Racoon het podium op. De muzikanten krijgen een beeldje, ’t Wapen van Goes, als blijk van waardering voor het organiseren van dit evenement samen met talloze vrijwilligers. 

Na het ere-applaus, vallen de eerste voorspelde regendruppels. De poncho’s komen tevoorschijn en worden later op de dag eerder standaard dan uitzondering. Di-rect start zijn set stevig met ‘Natural High’ en laat zich niet kennen door het slechte weer. Een rustig moment in de set breekt aan als het door gitarist Spike ‘All In Vain’ wordt ingezet. Aan nieuw werk ontbreekt het ook niet. Hét disco-nummer van het jaar moet ‘Fired up’ worden, volgens de band. En vlammen doet het zeker als zanger Marcel Veenendaal uit zijn stoffen broek scheurt. 

Tijd voor wat Limburgs lallen en vooral bier drinken met Rowwen Hèze. Al blijft dat bier niet al te lang in het glas, zodra het toepasselijke ‘Van Drinken Krijg Je Dorst’ wordt in gezet en die bierglazen door de lucht vliegen. Het publiek, voornamelijk gehuld in poncho’s, krijgt een halfuurtje les Limburgs. De accordeonist houdt het enthousiasme erin, terwijl de rest van de band als een ‘moetje’ de klassiekers uit het repertoire staan te spelen.

De zomerse vibes komen van Typhoon. ‘Hemel valt’ wordt ingezet als het regenwater nog steeds met bakken uit de lucht valt. Een zeer sterke set vol bekende nummers van zijn album ‘Lobi Da Basi’ volgen. De Grote Markt springt, beweegt en gaat op en neer, net als het Koningspaar in Typhoons thuishaven Zwolle, op ‘Bumaye’ en slotnummer ‘Zandloper’. 

Vrienden komen samen en helpen elkaar als dat nodig is. Dat is vandaag dan ook meer dan bewezen. Racoon sluit de avond af. Het destijds speciaal geschreven nummer ‘Don’t Give Up The Fight’ is nog steeds dagelijks het middelpunt van de stichting, maar ook van het dagelijks leven waarin geknokt tegen ziektes. De Grote Markt verandert in een zee van lichtjes, als ‘Love You More’ wordt ingezet. Luidkeels wordt woord voor woord meegezongen. Met ‘Fun We Had’ is de avond tot zijn eind gekomen. Binnenkort maakt de organisatie het opgebrachte geldbedrag bekend.