Volledig uit je panty met Orgaanklap en Rectum Raiders

“Misschien is dit ook wel een beetje illegaal”

Tekst en foto's: Dennis de Waard ,

Gooi je principes, je schaamte en standaard van smerigheid maar het raam uit, want Nederlands’ meest wenkbrauw oplichtende bands spelen in De Spot! Orgaanklap en Rectum Raiders mengen glamrock en poppunk nog fouter dan alle guilty pleasures die je in een minuut bij elkaar kunt verzinnen. We besloten een kijkje te nemen, en zagen een avond die niet snel van ons netvlies te branden is.

Rectum Raiders trapt de avond af door meteen goed binnen te komen, zonder glijmiddel, want zo zijn ze. De vierkoppige band, in leer en netkousen gehesen, heeft zelfs een entourage: iemand met net zo weinig kleren als schaamte komt het podium op met enkel een onderbroek en een paardenmasker. Maar wie  verder dan de bizarre uitdossing van de band kijkt, ziet een band die nog best stevig kan rocken, hoe fout zijn versie van ‘Satisfaction’ ook klinkt. Rectum Raiders knalt op het podium, naast het podium, met of zonder komkommer, en onder luid gejuich van zowel het publiek als van Orgaanklap.

Over Orgaanklap gesproken, zijn optreden mag meteen in de boeken als kleinste show van De Spot die de hardste impact had. Net als hun vrienden van Rectum Raiders is Orgaanklap gehesen in panty’s, leer, make-up en zelfspot. Jeff Tropicana kijkt zijn publiek aan en brult “Ik ben een dj! Ik ben een dj!” en zo knalt Orgaanklap de vrij lege zaal (we tellen zo’n veertig man) in. De eerste (orgaan)klap die het begin van een kleine pit start, komt van de hand van Rectum Raiders, die het publiek nog een beetje meer opjut.

Orgaanklap is niet de band die je met je ouders bezoekt. Als je zo eens een blik werpt op de setlist die schittert van nummers als ‘Druppel in mij’, ‘Ik zoek bloed’ en ‘Wen maar aan m’n lul’, en het spel “Hoe lang heeft de deelnemer van het spel door dat de schwanz van de zanger uit z’n broek hangt” aanschouwt (een spel dat je niet snel tijdens een kerstdiner zou spelen), dan lijken zelfs de mannen van fucking Steel Panther op een stel koorballen, maar Orgaanklap geeft er niks om. Zijn ze professionals? Don’t even think about it. Stomme geintjes onderling, vergeten dat je tijdens een nummer eigenlijk gitaar moet spelen, en lange pauzes tussen nummers: dat is wat je kunt verwachten. Bij Orgaanklap gaat het echt om the bigger picture. Ben je geëntertaind? Is het beeld van Orgaanklap op je netvlies gebrand? Heb je je handjes omhoog gegooid toen de zanger vroeg of je leren leggings geil vindt? Als je op alle vragen ‘ja’ kunt antwoorden, dan heeft Orgaanklap zijn taak verricht. Zelfs als je niet rookt, heb je de neiging om een sigaret op te steken als Orgaanklap klaar met je is. Het boeit ze niets dat je ze supersmerig vindt, als je maar een (te) gekke avond heb gehad. En ja, dat zagen we. “Bedankt voor het komen”, zegt Jeff Tropicana tegen het publiek, “zonder jullie was dit maar een beetje een homo-erotische show geweest. En misschien ook nog een beetje illegaal.”