Mandrake’s Monster maakt het niet waar in de Spot

Opener Monsun is weer genieten

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Joris van Moort ,

Mandrake’s Monster uit Enschede is hard op weg om naam te maken in de Nederlandse rockscene. De band wordt vergeleken met Foo Fighters en Queens of the Stone Age, en dat schept verwachtingen. De redactie van 3voor12 Zeeland besluit een kijkje te nemen in de Spot in Middelburg.

Monsun mag openen. En het is weer genieten geblazen. Oké, echte showmannen zijn het niet. Het publiek toespreken is nog steeds ongemakkelijk, en de nummers aan elkaar lullen is ook nog steeds een kunst apart. Zodra er echter een snaar, trommel of bekken wordt aangeslagen maakt Monsun zijn reputatie van beste band van Zeeland waar. De nummers die ze op zak hebben zien we elk optreden langzaam veranderen en de puntjes worden steeds puntiger op de spreekwoordelijke ‘i’ gezet. Bluesrock knalt nog steeds hard vanaf het podium, met hier en daar een beetje stonerrock er doorheen gegooid. Monsun blijft zichzelf niet steeds vernieuwen, maar blijven zichzelf. Ze doen zonder al te veel haast waar ze goed in zijn: spelen. Niets aan veranderen!

Mandrake’s Monster begint zonder poespas aan zijn optreden. Gitaren oppakken en knallen. Dat knallen gebeurt zeker, maar we zien een band die vooral in zichzelf speelt. De hardrock á la Foo Fighters en Queens of the Stone Age (schrijf voor de vocalen ook maar Pearl Jam op, wát een stem!) ligt goed in het gehoor. Het blijft alleen een beetje op het podium hangen en komt niet echt over op het publiek. Komt het omdat ze eerder deze dag ook al hebben moeten spelen, of zien we een band die nog te veel aan het zoeken is naar een eigen sound? 

Veel van de nummers die we horen zitten goed in elkaar, maar zijn soms wat voorspelbaar. De zanger gooit met zijn fantastische stem hoge ogen, maar lijkt ook wat afwezig. De band die het gemis van een connectie met het publiek zou moeten kunnen opvangen doet dit helaas niet. Toch speelt de band snoeihard, helaas zien we alleen niet het optreden dat we verwachten. Mandrake’s Monster heeft het materiaal om een zaal als de Spot op zijn kop te zetten, en energie zat, maar vanavond zit het er niet in.