Straatfestival Ovezande: Veel te goed!

Met Taymir, Nicole Bianchet, Moeders Mooiste en veel meer

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Maroussia Anthonise ,

Straatfestival valt dit jaar één dag na festival Klomppop. Ook dit jaar heeft het straatfestival weer een mooi programma met nog wat verborgen pareltjes. Het is een nóg warmere dag dan de dag ervoor. Het ijs smelt langs je handen weg, en het bier is al lauw voordat je kan herinneren wat er speelt. Tijd om de sfeer te proeven.

Voor diegene bij wie de Klomppop-kater nog aan het hoofd zit te mauwen is het rustig ontwaken bij Classic!Fever. Hier wordt elk jaar weer een nieuwe reeks aan talentvolle singer-/songwriters uit de regio programmeert. Na het ontwaken bij Classic!Fever is het dan heerlijk wegdromen bij Nicole Bianchet, die met haar akoestische optreden toch de gehele kerk kan vullen met haar prachtige stem.

En hoe hard Bianchet unplugged ook klinkt, zo zacht klinkt daaropvolgend My Bubba. Het Scandinavische folkduo mocht eerder al shows openen voor Damien Rice, en heeft recentelijk nog hun tweede album ‘Big Bad Goods’ uitgebracht. Het optreden is fluisterzacht, zo zacht dat zelfs, dat de microfoon moeite heeft om de stemmen te versterken. Het publiek luistert aandachtig, terwijl My Bubba een paar centimeter boven de grond lijkt te zweven.

Op het terrein is er voor het reguliere muziekprogramma tijd voor een popquiz, waarna Moeders Mooiste de Spectra Stage opent. Met de ep ‘Mannenpraat’ op zak, weet Moeders Mooiste een verrassend goed, en blij vlagen briljant optreden weg te geven. De teksten komen op de ep niet altijd goed uit de verf, maar live vallen de stukjes van de puzzel in elkaar.

Vervolgens betreedt Baby Face Nelson het podium, die na drie jaar weer terugkeert in Ovezande. In de tussentijd heeft de groep een album uitgebracht, maar de set van vandaag bestaat ook nog uit publieksfavorieten als ‘Whiskey Is Your Friend’ en ‘Redneck Girls & Country Songs’. Terwijl Baby Face Nelson in een moordend tempo zijn nummers aan elkaar rijgt, houdt het publiek het van een afstand in de gaten. Slechts een paar dansjes worden in de tent gedaan, maar dat weerhoudt de band er niet van om stevig te knallen. 

Als laatste betreedt Taymir het podium. De indierockers stonden bijna drie jaar geleden al in De Klomp en vandaag heeft Taymir er duidelijk zin in. Barstend van de energie en nieuw materiaal vliegt Taymir over het podium, maar voor een beschamend lege tent. Ovezande kijkt toe hoe een band alles staat te geven op podium, en Taymir doet meer dan genoeg pogingen om het publiek verder de tent in te trekken, maar helaas zonder veel gehoor. De set wisselt af met nummers als ‘Phosphene’, maar ook van de dit jaar verschenen ep ‘I Want It’, en nog meer nieuwe songs. Taymir klinkt strakker, energieker en is op het moment misschien wel op een creatief hoogtepunt. In drie kwartier worden er achttien songs door de set heen geknald en geen van de achttien nummers liggen vervelend in het oor.

Op de Mainstage staat de tent dan wel weer vol bij de Abba-tribute Y’Abba Do!, weliswaar met een handvol meer leden dan de originele Zweedse band, maar het plezier is af te lezen van de gezichten in de tent. Pater Moskroen brengt weer een ouderwets feestje dat ook niet op Hrieps had misstaan. De tent wordt later afgebroken door de Daredevils. Het Straatfestival had mooie verrassingen in petto, maar de zon nam de dag toch iets te veel in  zijn greep. De rust keert voorlopig weer terug in het dorp, totdat Hemelvaartsdag 2017 (25 mei) om de hoek komt kijken.