KP16: Oh, dus dat bedoelt De Likt

Flink gestoorde hiphopshow laat het kwik stijgen in de Spectra-stage

Tekst: Dennis de Waard | Foto's: André Joosse ,

Als je dit jaar De Likt nóg niet hebt gezien op een festival, dan doe je jezelf toch wel tekort. Het hiphop/funk-trio wist met hun cover ‘Praat Rotterdams met me’ al een groot publiek te bereiken. Hun daaropvolgende titelloze debuut ging het nog sneller. Eurosonic was de kickoff van hun festivalseizoen en vandaag staat Klomppop op de agenda.

De show start rustig met ‘Gedichtje’, maar De Likt trapt daarna meteen ‘Wild Vlees’ af, en vanaf dat punt is het gedaan met de rust. Een overvolle Spectrastage, vol met metalheads, hiphoppers en hippies gaat volledig uit zijn dak op de funkadelic beats met rake teksten. En verdomd, het werkt. Door de feestende menigte stijgt het kwik al vlot in de tent, maar als je daar voorbij kijkt zie je dat De Likt het zich soms toch wel erg makkelijk maakt. Bij een hoop van de liedjes missen we wat van de teksten of horen we vaag van wat waarschijnlijk een tape is. Dit is al een tijdje een probleem in de hiphop scene, maar toch doet het weinig af aan de performance van De Likt.

Jordy ‘Simon’ Dijkshoorn brult zijn teksten van zich af, stript (Ja, een hoop gegil volgt) en neemt ook nog een duik in het publiek. Nog nooit had er een hiphopband in de Spectratent gestaan, maar De Likt heeft meteen een legendarisch warm optreden gegeven. Niet alles wat we te horen kregen was live, maar who cares? De Likt deed een dansje met Klomppop en een flink hevig dansje. Vooruit, zweet van het gezicht afvegen en door naar de volgende show. Dus dat bedoeld De Likt met “Je luistert naar de beat en je rapt, dat bedoel ik.”