Dansen, dansen, dansen met De Dijk op Graauwrock

Met Zeeuwse covers, nederbeat en een fouter-dan-fout coverfestijn

Tekst: Andre Joosse Foto's: Andre Joosse en Henk van de Haar ,

Het is inmiddels een beproefd concept daar in Graauw. Jaarlijks op Hemelvaartsdag worden de voetbalvelden omgebouwd tot festivalterrein. Op de podia één dikke headliner. Afgelopen jaren zagen we onder andere Guus Meeuwis, Golden Earring en The Levellers. Vorig jaar stond De Dijk als hoofdact geprogrammeerd. Helaas, zanger Huub van der Lubbe had een keelontsteking. Dit jaar komen ze het goedmaken met hulp van The Kik en The Dirty Daddies.

Terwijl het hoofdpodium vol staat met flightcases van De Dijk, wordt in de tent ook druk gewerkt aan het opbouwen voor de eerste twee bands. The Bright won gisteren de 'Road To Graauwrock' en mag dus openen. Een al eerder, ook vandaag, gepland optreden van de band in Axel, zorgt voor wat logistieke problemen. Met een klein half uur vertraging kan The Bright dan toch het festival openen.

The Bright is nog geen jaar oud en is druk bezig een succesverhaal te worden. Zo won de band optredens op Graauwrock en Weitjerock, en krijgt het ook de kans om op Vestrock te spelen. Als je de band live ziet snap je wel waarom. De band speelt degelijke classic rock met blues. Niets mis mee, maar het visitekaartje van de band wordt afgegeven door de twee frontzangeressen. Met hun enthousiasme en energie krijgen ze de tent op het vroege tijdstip al vol en aan het dansen.

PerkXperience is een tienkoppige band die uitsluitend covers speelt. De teksten zijn echter vervangen door Zeeuwstalige verhalen, wat het toch een origineel optreden maakt. De zanger, met kuif en matje, brengt vol overtuiging nummers van Pink Floyd, Thin Lizzy en andere rockgoden.

Omdat A Polaroid View niet meer is, is DIEDE als vervanger naar Graauwrock gevraagd. Haar rauwe popmuziek maakt echter weinig los op de Graauwse grasmat. Hoewel de band een nette set neerzet, houd het publiek het bij biertjes drinken en bijpraten met dorpsgenoten. Er ontstaat een groot leeg gat tussen podium en publiek wat de vrolijke DIEDE niet kan vullen.  

Dat het publiek niet de schuldige is blijkt wel als The Kik zijn optreden in de tent start. De tent stroomt vol voor hun nederbeat. Frontman Dave von Raven hoeft maar te knipogen en de tent gaat los. De mannen spelen net zo strak als hun sixties maatpak, vertellen grappige anekdotes en hebben danspasjes waar K3 jaloers op kan zijn. Een te gek optreden dat in Graauw helemaal op zijn plaats valt.

Terwijl Graauw langzaam dronken wordt, de biertap overuren draait, lichten de spotlights het hoofdpodium op. Na een afzegging vorig jaar lijken Van der Lubbe en co er veel zin in te hebben. Jammer genoeg is local JB Meijers er niet bij. Door het grote succes van The Common Linnets staan zijn De Dijk optredens op een lager pitje. Maar dit kan de pret niet drukken. De Dijk bouwt een mooie set op met nieuwere liedjes en veel klassiekers. Het lijkt er op dat na dertig jaar de band nog steeds jong is. Met volle overgave zingt Van der Lubbe: “Dansen, dansen, dansen” en met een zelfde energie weet het publiek dit uit te voeren.

De afterparty in de tent is voor The Dirty Daddies met een fouter-dan-fout coverfestijn. Vlammenwerpers, confettikanonnen en vele Top 40 hits van de afgelopen dertig jaar. Meer heeft Graauwrock niet nodig om de dag met een feestje af te sluiten.