The Circle Remains wint op het Bevrijdingsfestival de Zeeuwse Belofte 2016. De band uit Tholen ging de strijd aan met Xeno, PEER en Deaf by Disco. Dit jaar mag de band zich de beste van Zeeland noemen, met een optreden in de Melkweg tijdens de SENA POPnl Awards als hoogtepunt. Daarnaast wordt de band een jaar lang begeleid door coachingsproject PopSport.

Dit jaar is er wederom gekozen voor een nieuwe locatie, namelijk de Coosje Buskensstraat. Deze locatie ligt precies tussen het Liberty Dance Podium en het Four Freedoms Stage. Aanloop naar deze locatie is er continu, al blijft niet heel veel publiek hangen bij de optredens. Vandaag ligt bij de Zeeuwse Belofte 2016 editie de nadruk op bands. Aan de jury, bestaande uit leden van Echosonic, de schone taak om de winnaar te bepalen.  

XENO mag het Zeeland podium openen rond vijf uur ‘s middags. Deze band maakt diepe, donkere black- en deathmetal. Een album van de heren is in de maak. Voor aan het podium staat de vaste schare aan fans, terwijl achterin de rest van het publiek te vinden is, die komen voor een drankje en de muziek. De zanger grunt vanuit het diepste van zijn ziel, terwijl de rest van de leden headbangend het publiek proberen aan te zwengelen tot een moshpit.  

In korte tijd wordt het podium omgebouwd voor de heren van PEER. Met Concert At Sea (voor de tweede keer), Vestrock én Klomppop in het vooruitzicht kan de zomer niet meer stuk. De heren spelen een korte strakke set, waarbij ze vrijwel alleen maar nieuw materiaal spelen. Er is veel interactie tussen de band en het publiek, wat de energie tussen beiden opvoert. De band sluit af met hun laatst uitgebrachte videoclip én single ‘Get Out’.  

Terug naar het ruigere werk met het uit Tholen afkomstige The Circle Remains. Met een nieuwe drummer in hun midden zijn de heren er klaar voor om er vol voor te gaan. Een ep is nog in de maak en zal dit jaar uitkomen. In het ruigere werk van de heren, met Textures als één van de voorbeelden is er wederom veel gruntwerk en zijn er meer gitaren dan bij XENO, die het meer melodisch hielden.  

Last but not least, de Goese band Deaf by Disco. Deze band hield zich het afgelopen jaar, na de winst van Spectra, in de luwte en nam de tijd om, zonder gigs, nieuw werk in te studeren. In een korte set geven de heren met hun nieuwe sound de primeur aan het publiek, wat terug is gekeerd na het optreden van The Circle Remains. Nieuw is onder andere, dat ze gebruik maken van een synthesizer. Het geluid neigt nog steeds naar the Arctic Monkeys, al blijft het bij invloeden.  

Tegen acht uur ’s avonds, net voordat Solof begint, maakt de jury de winnaar bekend. The Circle Remains mag zich een jaar lang Zeeuwse Belofte noemen.