The Cool Quest veroorzaakt hittegolf in de Piek

Hiphopband presenteert ‘Pulsar’ in nieuwe formatie

Tekst: Dennis de Waard | Foto's: Martijn Fincke ,

The Cool Quest is terug! De band heeft sinds de laatste keer dat we ze zagen (Oktober, Gebouw-T) een bandwisseling doorstaan. Saxofonist Arjen Schipper heeft de band verlaten, Vadim Neef is ter vervanging als gitarist aan de band toegevoegd. Ook is de ep ‘Pulsar’, het eerste van een drieluik, uitgebracht. Vanavond doen ze de Piek aan in Vlissingen. Hoe zullen het nieuwe materiaal en de gitarist het doen?

De support van de avond is logischerwijs van De Hobbyisten. De hiphopband, die vanavond een thuiswedstrijd speelt, geeft helaas niet hun beste gig. Het vuur op het podium, zoals we dat vaker hebben gezien, lijkt vandaag een beetje uitgeblust. Ook lijkt de band niet helemaal meer te weten wat te spelen. Is er in de eerste helft nog een echte hiphopset te horen zoals we gewend zijn, zo is er in de tweede helft de nadruk gelegd op ska en reggae. Het brengt zeker wat voeten van de vloer, maar we zien een band op het podium die eigenlijk niet meer hoefde te bewijzen dat het beter kan.

Na een korte podiumopbouw is het The Cool Quest’s missie om Vlissingen te veroveren. Het is de eerste keer dat de band hier staat, maar The Cool Quest mag al wel rekenen op wat fans die het vanaf de eerste tonen van het nieuwe nummer ‘Mothership’ op een dansen zetten. Voor de mensen die The Cool Quest eerder hebben gezien is het meteen merkbaar dat de saxofoon ontbreekt en de nieuwe nummers meer leunen op het geluid van de synths. Hierdoor krijgt het nieuwe geluid van de band een meer elektronisch geluid (‘Heatwaves’), maar zonder dat het afbreuk doet aan het funky geluid van het uit Zwolle afkomstige gezelschap. 

Het duurt even voor de Piek valt voor de The Cool Quest, maar wanneer ‘Funkin’ Badass’ wordt ingezet breekt de zogenaamde pleuris uit. Er is dan wellicht een matige opkomst in de Piek, toch staat meer dan de helft zich in het zweet te dansen. Het dansende publiek zorgt ervoor dat de band zich meer op zijn gemakt voelt, waardoor de band weer strakker speelt, wat er weer voor zorgt dat het publiek uitzinniger gaat dansen. De nieuwe gitarist valt nog beter in de smaak bij het publiek als hij ‘Aan de Kust’ speelt, welke het publiek dan weer uitbundig meezingt. 

The Cool Quest had van geen beter debuut kunnen dromen in Vlissingen. Allé, er had misschien meer publiek mogen komen, maar het publiek dat aanwezig was ging mee in de Funkin’ Badassness die de vijf muzikanten vanaf het podium de zaal in slingerde. Het nieuwe materiaal en de nieuwe bezetting stellen niet teleur. Er wordt zelfs nog een tweede toegift geëist, waarna The Cool Quest een hiphop mash-up speelt die ze nog nooit in de nieuwe bezetting hebben gespeeld, maar het werkt. Niets kan de The Cool Quest stoppen; de hittegolf tijdens ‘Heatwaves’ is daar slechts een voorbeeld van. We kijken al uit naar de nieuwe ep en het album die eind van het jaar uit komen.

De setlist:

Mothership
Distance
Get Involved
Pulsar
Shine
Egotrippin’
Supernova
Funkin’ Badass
Quasar
Deadlines
Hesitate / Mashup

Encore:
Funk U Ya Eardrum
Heatwaves

Encore 2:
Mashup