Het jazzgevoel van TaxiWars met Tom Barman in Gebouw-T

Go March onheilspellende opwarmer

Tekst en foto's: Ben Willemsen ,

Tom Barman in een jazzband? De frontman van de succesvolle rockband dEUS slaat een nieuwe richting in. Sinds 2014 richt de Belg zich, samen met jazz-saxofonist Robin Verheyen, op het project TaxiWars. Afgelopen vrijdag deden ze Gebouw-T aan. Speciaal voor deze avond is de zaal met gordijnen verkleind tot een sfeervolle jazzclub. Door de bekende naam van Barman binnen de rockwereld en van Verheyen in de jazzwereld zijn de verwachtingen uiteraard hooggespannen.

Verwacht geen combinatie met rock in dit jazz-kwartet. Het viertal richt zich op hardcore jazz met een punky benadering, waarbij Barman zich bedient van ‘spoken word’ en veel effecten op zijn zang.

Verheyen weet zijn spel soms heel klein te houden en daarna weer scheurend bijna de bocht uit te vliegen. De stabiele ritmesectie houdt daarbij alles prima in het gareel. Doordat de bar in de zaal niet open is en er halverwege een dik gordijn hangt, ontstaat er een intieme sfeer die nodig is bij dit soort optredens.

Als opwarmer voor een jazzcombo is het voorprogramma, Go March, een bijzondere keuze. Deze instrumentale postrock/elektronica band weet toch vrij snel het publiek voor zich te winnen. De soms onheilspellende klanken en lange nummers swingen. De nummers van Go March ontvouwen zich als een steeds maar groter wordende cirkel en bouwt op naar een climax. Het optreden wordt dan ook enthousiast ontvangen door het aanwezige publiek.

Er is vanavond een mooi gemêleerd publiek op TaxiWars afgekomen. Tom Barman is zichtbaar in zijn element; hij geniet en swingt. Mooi moment is wanneer de frontman tijdens een saxofoonsolo naar Verheyen toe loopt, zijn microfoon in de sax-beker stopt en er een geheel nieuwe sound lijkt te ontstaan als hij zijn effecten gebruikt. De saxofoon eist op het podium, terecht, de hoofdrol voor zich op maar zou niet zo kunnen excelleren door de fantastische contrabasbegeleiding en de catchy, groovende drums van Nicolas Thys en Antoine Pierre.

TaxiWars is een spannend project van Verheyen en Barman waarin diverse jazz-stijlen de avond boeiend blijft houden. Beide muzikanten lijken elkaar namelijk goed gevonden te hebben en de combinatie werkt uitstekend. Virtuoos en extrovert.