Komah houdt zich niet in

Weer een prima hoofdact voor Metal-Core Hoek

Gijs Kamphuis ,

De Belgische metalband Komah is het spektakelstuk van de zestiende editie van festival Metal-Core. Het kleinschalig metalfeest in Hoek heeft, alweer, een zeer sterke hoofdact in huis gehaald. Niets ten nadele van de andere groepen, maar Komah is vrijdag de band van de avond.

Wat een super strakke en energieke show geven de mannen van Komah! Alles straalt er van af, energieke spelvreugde voorop. Hier staat een band die zich volledig geeft. Met blikvangers zanger Leny Andrieux en gitarist Luigi Chiarelli voorop, trekken de vijf ten strijde. Vooral de laatst genoemde is een ster in gekke bekken trekken terwijl hij volledig geconcentreerd opgaat in zijn muziek. De Brusselaars houden zich geen moment in en zien het tijdens hun set steeds drukker worden voor het podium. Een zeer goed teken. Net over de grens heeft deze metalcore formatie al de nodige succesjes geboekt maar in de rest van Europa wil het nog niet erg vlotten. Dat heeft deels te maken met de overvolle agenda van drummer Jonas Sanders die ook bij onder andere Pro Pain op de drumkruk zit. Komah is lang niet altijd compleet. Als de show altijd zo strak is als vanavond kan en mag het toch niet lang meer duren eer internationaal succes zich aandient. Zo’n beetje de hele nieuwe plaat ‘Flashing Nightmare’ komt voorbij met als meest bekende nummer single ‘Walking Ghosts’. Hiervoor kom je naar Hoek is ieders mening. Het lukt de organisatoren van Metal-Core namelijk wel vaker om opkomende (internationale) bands naar Zeeuws-Vlaanderen te halen. Seita brak hier het podium al eens af, maar ook bijvoorbeeld Izegrim, Bring On The Bloodshed en Purest Of Pain waarvan gitariste Merel Bechtold nu toegetreden is tot Delain, Mayan en The Gentle Storm. Een dikke pluim voor de heren die dit steeds voor elkaar krijgen.  

Het festival onder de rook van Terneuzen is ook ooit op poten gezet om Zeeuws metaltalent een kans te geven. De 2016-editie houdt deze traditie keurig in ere. Helaas zorgt vroege paasdrukte ervoor dat de eerste twee Zeeuwse bands aan 3voor12 Zeeland voorbijgaan. Er rest slechts een eervolle vermelding voor Conspiracy Of Seven en Legija.

De vierkante slam death metal van Dehumanization is niet voor iedereen weggelegd. Het moet gezegd dat de band uit Goes live steeds beter uit de verf komt als het gaat om podiumpresentatie en technisch vernuft. Prima gebruik van samples ook. Toch blijft de vraag hangen, wat willen bands in dit genre? Grappig zijn en onderbroekenlol verpakken in beukende riffs, of juist de meer serieuze en horrorkant op? De vijf Goesenaren proberen het duidelijk allebei. Waarbij het toch vooral de lollige kant opgaat. Zeker in een death metalpolka nummer als ‘Slamming Riffs and Foodlong Spliffs’.  

De avond wordt afgesloten door coverband The Covering. Metal covers uit lang vervlogen tijden, voor al uw bedrijfsfeesten en partijen. Maar is frontdame Corinne van den Brand misschien te nuchter voor het publiek of is iedereen nog zo onder de indruk van Komah? De set van deze sympathieke Brabanders wordt vooral gebruikt als muzikaal behang. Op een klein groepje na is de rest van de toeschouwers afgedwaald. Gek genoeg is het vooral rond de bar erg druk. Hoe dan ook: de zestiende editie van Metal-Core Hoek is geschiedenis. Graag volgend jaar weer zo’n hoofdact.