Als er een band is die hoge verwachtingen heeft van de komende periode, dan is het Xeno wel. De Walcherse metalband presenteert vrijdag zijn langverwachte debuut in De Spot in Middelburg. Het is een cd die niet zo maar een werkstuk is. De heren pakken uit met een conceptalbum over Atlas, een figuur uit de Griekse mythologie. Hun ambitie spat er af als er tekst en uitleg wordt gegeven over het geheel. Gitarist Tim Schaling wordt door de rest van de groep naar voren geschoven als spreekbuis. .

Het beeld van Atlas met de wereld op zijn schouders. Wie op de Dam in Amsterdam is geweest kent het. Vanaf het paleis aldaar kijkt de Griekse titanenzoon naar beneden. Volgens de mythe draagt hij het hemelgewelf als straf. Tim Schaling en zijn bandkompanen zijn gefascineerd door dat idee, maar draaien het graag om: doe het uit vrije wil! Sluit de ogen niet voor onrecht, maar probeer er iets aan te doen. “Of ik het gewicht van de wereld op mijn schouders draag? Ik doe mijn best om met alles wat ik heb, datgene te doen. Op mijn manier. Daarom is de titel van de cd ‘Atlas Construct’. Er is namelijk altijd ruimte voor verbetering en verandering binnen jezelf."

Black metal
Het valt op dat Schaling gepassioneerd praat over dit thema. “Het idee ligt namelijk dicht bij mijn hart, maar ik zeg niet dat ik een wereldverbeteraar ben, omdat ik mijn ogen niet sluit voor het onrecht om me heen.” Volgens de muzikanten doen te veel mensen dat wel en dat hebben ze nu verpakt in krachtige metal songs. “We noemen onze stijk gewoon metal”, lacht Schaling, die ook wel weet dat er ,om de muziek van zijn band te omschrijven, meerdere hokjes ingekleurd kunnen worden. Trash, death, progressive en djent zijn maar een paar stijlen die verwerkt zijn in de nummers. Opvallende afwezige in dit rijtje is black metal. “Ik was klaar met black”, legt de gitarist uit. Xeno is als een sfinx herrezen uit het as van black metalband Semiazas.

Na het uiteenvallen van die formatie wilde Schaling graag verder en ook zijn beste vriend, zanger/toetsenist Ruben Willemsen, zag dat zitten. Op voorwaarde dat het geen black metal meer zou worden. Voor de nieuwe naam wilde de zanger iets met een z, x of y. Schaling lacht: “Hij is grafisch vormgever (ook de albumhoes komt van zijn hand, red) en die letters komen volgens hem het beste uit bij het opmaken van een logo. De keuze viel op Xeno, wat zoveel betekent als vreemd of anders. “En dat zijn we”, grijnst Schaling. “Het is kort en krachtig en de kans dat het verkeerd uitgesproken wordt is vrij klein. Dat was met Semiazas wel anders.”

Line-up
Vorig jaar zomer besluiten de mannen dat een album maken mogelijk moet zijn. De financiële middelen zijn dan nog te klein, dus start de groep een crowdfundingscampage die  succesvol uitpakt. Het mixen en masteren kan mede hierdoor proffesioneel verlopen.  De rest van het opnameproces is dankzij de nieuwe techologie allang geen zaak meer van een dure studio afhuren. Een krachtige laptop wordt ingericht als mobile studio en met de gsm kan tegenwoordig natuurlijk ook veel meer dan bellen alleen. Met Daniel de Coninck op gitaar en Damian de Muijnck op drums is ook het grootste deel van de line-up al een tijd stabiel. Alleen een goede bassist vinden valt de heren niet mee. Willemsen en Schaling denken dat een deel van de vertraging die ze hebben opgelopen daardoor komt. “Met verschillende bassisten voor verschillende shows, doe je niets anders met die jongens oefenen. Het proces van nummers schrijven staat op zo’n moment stil.” Door de komst van Joris van Hemert en de goede klik die er meteen was, kon de focus weer terug naar het schrijven en uitwerken van nummers.

Er gebeurt veel in een Xeno-song. “We laten ons niet beperken. Omdat iedereen binnen de band invloed heeft op een nummer is het een dynamisch, maar soms moeilijk proces. Toch krijgen we het altijd voor elkaar om de chaos te beteugelen en te kaderen.” De vraag waarom Xeno gekozen heeft voor een compleet album als eerste werkstuk, wordt simpel beantwoord: “De ideeën die we hiervoor hadden passen niet op een single of een ep. Dan zou je een half verhaal krijgen, een boek zonder einde. Dat kan niet."

Provincie
Wat er na de release gaat gebeuren, weten de heren niet. De finale van de Zeeuwse Belofte is gehaald, shows op o.a Klomppop en Kreekrock werden gespeeld. De Middelburgse metalheads mochten Zeeland vertegenwoordigen bij de Metalbattle in de Baroeg Rotterdam en de lijst met shows, in voornamelijk Zeeland groeit nog altijd. "De provincie uit gaan, zou leuk zijn: “We hebben bijna alle zalen in Zeeland wel gezien en aan een aantal wedstrijden meegedaan. We zouden graag eens verder in Nederland of België willen kijken voor gigs. Als het album positief ontvangen wordt, dan moet dat wel lukken”, zo klinkt het strijdvaardig. Bang om te falen of af te gaan is Schaling allermist. “Ruben Willemsen en ik hebben ooit een pact gesloten dat we altijd doorgaan met het maken van muziek. Natuurlijk is het een gok, maar we geloven er in. En als het mislukt? Dan is het een mooie leerschool geweest en proberen we het een volgende keer gewoon weer opnieuw.”

Xeno in De Spot Middelburg.
Vrijdag 10 juni. Aanvang 21:00 uur.
Support: Caerus