Er moet meer Hiphop en R&B op festivals volgens concertorganisator Mojo. Vestrock geeft daar op deze vrijdag ruim gehoor aan met liefst drie rap-acts op de eerste dag.

Wilbert Mutsaerts, voormalig zenderbaas van 3FM en Radio 6 en nu de grote baas bij Mojo, streeft naar meer diversiteit op de Nederlandse festivals. 'De popmuziek verandert en wil je als popfestival toekomstbestendig zijn, dan zul je mee moeten veranderen,” zei hij in een ruimhartig interview met De Volkskrant. De organisatie van Vestrock geeft zonder het te weten al gehoor aan de wens van Mustsaerts door deze editie op de versie voor de volwassenen liefst zes hiphopacts te boeken. Verdeeld over de twee eerste dagen staan Typhoon, Woodie Smalls, SBMG, Broederliefde, De Likt, Bokoesam op de Vestrockplanken.

Woodie Smalls verdient minder gezapige start 
De eerste gedachte bij de entree van de Vestrocktent is de vraag of het screenshot van Windows Vista op de grote schermen die aan weerszijden van het podium hangen bij de eerste show van de dag past. Je zou bijna denken dat het een extra visuele bijdrage is aan het optreden van Woodie Smalls. De jonge rapper uit Sint-Niklaas blies met zijn hiphop van de oude stempel dit jaar al Paaspop weg en stond afgelopen weekend al in de Melkweg.  

‘Fuck Donald Trump’
Woodie opent de tent met een show die vlees noch vis is. Aan de ene kant wil hij de coole rapper zijn. Hij praat alleen maar Engels on stage, maar wil ook geliefd worden. Woodie en zijn maat op het podium K1D zorgen voor de nodige zwaaimomenten en interactiepogingen. Dat loopt alleen bij het laatste nummer goed af met de eerste moshpit van Vestrock 2016 tot gevolg. Ook laat Woodie het niet na om na zijn eerste avontuur in Amerika – hij stond op SXSW  begin dit jaar – een politiek statement eruit te gooien. Hij vraagt om een ‘fuck you for Donald Trump’ en krijgt die halfbakken terug.

Maar aan de andere kant is Woodie de sterke rapper die hij op de plaat ook is. Hoogtepuntjes in de set zijn ‘About the Dutch’ en hitje ‘Champion Sound’. Woodie Smalls brengt je old skool hiphop in een modern en activistisch jasje. En had best een minder gezapig begin verdiend.

Laat Broederliefde overtuigt wel 
Tegen zessen is de tent klaar voor de volgende act. Broederliefde is de naam: een vierkoppige rapformatie uit Spangen, Rotterdam, met meer dan 15 miljoen streams en vier FunX Awards in de tas. Alleen is er één probleem: de festivalweide bereiken. In allerijl wordt openingsact Reptilians op het podium gezet om de leegte tot de aankomst van de rappers op te vullen. Ze hadden de altijd lastige taak om het festival te openen, maar staan nu voor een mogelijk nog zwaardere opgave. Ze moeten een tent vol Broederliefdefans zien te entertainen.

Dat doet de Eindhovense band met Zeeuwse leden (Hun bandbiografie zegt het, JdC.) met verve. “Ook al zitten jullie niet op te wachten. Ik ben blij dat jullie er nog zijn”, schreeuwt zanger Sauro Locchi de tent toe. Hij geniet zichtbaar, en met hem een groepje van vijftien fans van de band. Zij lijken de over het algemeen jonge fans een lesje moshen proberen te leren. De voorste rijen Broederliefdebakvisjes, al dan niet met een iets ouder vriendje, kijken verschrikt naar de beukende groep punkfans. 

Iedereen blij
Na een dik halfuur zit het erop en wordt de snelste podiumwissel ooit voltooid. Binnen no-time staan Sjaf, Emms, Mella, Jerr en hun dj Edson klaar om zolang mogelijk te knallen. En wat blijkt? Het Broederliefdepubliek – lees: de hele tent – heeft helemaal geen moshles nodig. Er is een spontane cirkelpit, er is gespring en er zijn hits. Nummers als ‘Spangen Shake’ en ‘Ik Was Al Binnen’ zijn genoeg om ieder podium, naar eigen zeggen, af te breken.

Dat gebeurt en het viertal overlaadt alles en iedereen met bedankjes, maar een reden voor de late entree wordt niet gegeven. De fans van Reptilians verlaten, omdat ze hun favorieten nog een keer hebben kunnen zien, met een goed gevoel de tent. Maar ook de Broederliefdefans gaan tevreden naar buiten, omdat ze hun favorieten eindelijk in het echt en in topvorm hebben gezien. Alles en iedereen is blij; een geluk bij een ongeluk voor Vestrock.

SBMG komt recht uit het hart 
Rappers en op tijd komen. Het blijft ook op Vestrock als zoals elders ook weleens een slechte combinatie. Ook de Amsterdamse Sawtu Boys Money Gang (kortweg: SBMG) is tien minuten te laat. De reden: er stond een file toen ze vanuit de hoofdstad richting het zuiden kwamen. Chyvon Pala a.k.a. Chivv en Henk Mando a.k.a. Henkie T zetten het hitje ‘Oeh Na Na’ in en alles lijkt vergeven en vergeten. Door alle excuses lijken Chivv en Henkie T iets knuffelbaarder dan de mannen van Broederliefde, maar is dat goed voor een hiphopact?

Vergis je niet achter het aardige voorkomen van dit Amsterdamse duo. Hun raps gaan namelijk over het opgroeien in het Kraaiennest, een wijk in Amsterdam Zuidoost. Ze brachten op hun vijftiende al de single ‘Heel Arrogant’ uit en rappen vier jaar later nog steeds over coke, verleidingen en afgunst wanneer je succesvol bent. Het komt uit het hart en ze zijn de eerste act die de Grey Goose mengt met 7-up, dat dan weer wel.

De eerste dag hiphop op Vestrock heeft de diversiteit gebracht die Wilbert Mutsaerts zou willen op een festival. We kunnen meteen ook stellen dat de formule vandaag heeft gewerkt. Want tussen de alternatieve acts op het hoofdpodium kunnen de veelal jongere bezoekers in de tent ook hun dansje doen. Maar zet ze iets anders voor – zoals invallers Reptilians – en ze staren als een konijn in de koplampen van een rock’n’rollauto.