Orange Fox verrast op 7e editie Vestrock Rally

Geen drie op rij voor publiekslieveling The Bright

Tekst: Kelly de Rybel Foto's: Henk van de Haar ,

De Vestrock Rally 2016 in Hulst is ook dit jaar een ware smeltkroes van winnaars. Zo staan op het programma: The Bright (Steenworp en Road to Graauwrock), Santo Rex (DJ Contest Kunstbende), en Tiydel (VOLT DJ Contest). Maar de Vestrock-organisatie geeft ook niet-lokale talenten een kans. Van alle deelnemers kan slechts één band en één DJ dat laatste timeslot op Vestrock 2016 bemachtigen. Het zijn uiteindelijk het Gelderse Orange Fox en Hulstenaar Mickey V die in het eerste weekend van juni terug te zien zijn op het festival.

The Bright, die door de overwinning op Steenworp in een stroomversnelling terecht is gekomen, mag de avond starten. De jonge talenten spelen hun set zoals we die ondertussen kennen. Een vrolijke mix van classic rock en blues, uptempo eigen nummers en een nauwkeurig uitgedachte performance. Een grote kanshebber voor het felbegeerde plekje op Vestrock is The Bright zeker, maar deze band wordt in technische uitvoering ver achtergelaten door winnaar Orange Fox. 

De eerste DJ van de avond is de piepjonge Santo Rex, winnaar van de Kunstbende DJ Contest. Toch is het vooral zijn jonge verschijning die vanavond indruk maakt. Zowel Santo Rex als publiek worden tijdens de uitslag aangenaam verrast door de jury. Deze jonge DJ wint de Vestrock Rally niet, maar krijgt wél een timeslot aangeboden op Vestrock Junior.

De Gentse formatie Coyote Melon staat te balen in de regen. De drie dappere toeschouwers die in de stromende regen staan te kijken zijn juryleden. De rest van het publiek zit in het café, of staat te kletsen onder één van de parasols. De Balthazar-achtige sound is goed uitgevoerd en genuanceerd, maar komt vanavond niet tot zijn recht. Coyote Melon laat daarmee geen blijvende indruk achter. Jammer, want dit is voor een groot deel toe te schrijven aan de kou en de regen. 

De tweede DJ is alweer een lokale winnaar: Tiydel. Hij won de VOLT DJ Contest en bemachtigde daarmee een plekje op de Vestrock Rally. Het is ondertussen droog, de Vismarkt is weer volgelopen en het publiek lijkt opgewarmd. Zijn set energieke neurofunk wordt goed ontvangen door het publiek. 

Een thuiswedstrijd voor HunterStreet vanavond, waar de band speelt voor een trouwe Hulsterse fanbase. De mannen hebben overduidelijk goed nagedacht over hun concept en eigen nummers. Een band met potentie. De musici halen hoorbaar inspiratie uit onder andere Arctic Monkeys. Een flinke snuif Editors is ook terug te horen in het feit dat de zanger de stijl van Tom Smith probeert te imiteren.

Mickey V is de derde en laatste DJ van de avond die meedingt naar een timeslot op Vestrock. Hij is een bekende in Hulst en weet zijn publiek goed op te warmen. Samen met Orange Fox is hij vanavond de grote winnaar van de Vestrock Rally.

Orange Fox, de afsluiter van de competitie, steekt met kop en schouders boven zijn tegenstanders uit. Niet verrassend, want de band heeft al een EP uitgebracht en is geen onbekende bij het radiostation 3FM. Ze brengen een energieke set met stuk voor stuk mogelijke hits. De invloeden zijn U2 en een jonge Kings Of Leon. Alle elementen van deze band kloppen en we gaan er zeker meer van horen in de toekomst. Een aanrader voor eenieder die naar Vestrock gaat!