VR16: Liefdevolle Typhoon verbindt

Rapper sluit bewogen week af met optreden waar zijn leven van afhangt

Tekst: Jessy de Cooker Foto's: Youran Kock ,

Na een bewogen week treedt Glenn de Randamie, artiestennaam Typhoon, weer op. Hij bracht al de ‘Lobi da Basi’ naar Indian Summer Festival. Vestrock is nu ook Typhoonproof.

Grijzende mensen en knuffelende vreemdelingen. Dat is het effect van een optreden van Typhoon op de Vestrockbezoeker. Na de laatste noten van ‘Zandloper’ en een gigantische groepsknuffel, ingezet door Glenn de Randamie en zijn Titanenband, zijn mensen gelukkig. Dat is precies waar de Zwolse rapper voor staat.

Witte sportauto
Het lijkt of er voor dit Vestrockoptreden nog meer druk op die boodschap staat. Week 22 is Typhoon namelijk niet uit het nieuws te slaan. Dat is om de redenen die je als artiest niet wilt. Het begint maandagmiddag wanneer Typhoon door de politie staande wordt gehouden wanneer hij met zijn witte sportauto door het land rijdt. Hij wijdt er een post op Facebook en Instagram aan, waarin hij aangeeft dat het niet de eerste keer is. “Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL'se samenleving. Eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme/discriminatie/onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is”, schrijft hij in zijn relaas. Het levert de politie en ook de rapper zelf bakken kritiek en media-aandacht op waar niemand op zit te wachten. 

Thuis
Er hangt, vlak voor aanvang van Typhoon’s slot op Vestrock, dus een lichte spanning in de lucht. Gaat De Randamie woorden vuilmaken aan een al overbelichte affaire? Het antwoord is positief, maar niet voordat hij eerst ‘Surfen’, ‘Niets Verwacht’ en een medley met Opgezwolleknallers ‘Verre Oosten’, ‘Vervelende Jongen’ en zijn eigen ‘Brand Los’ heeft afgevuurd. Tijdens dat laatste deel stopt de band met spelen, begint iedereen te juichen en kijkt Typhoon met een gelukzalige glimlach naar het publiek. Hij is hier thuis.

'Verschillen maken ons groot'
Het ontlokt hem de bekentenis dat het een gekke week was. “Ik sprak me uit over iets dat me nauw aan het hart lag”, vertelt hij openhartig om Vestrock voor te houden dat hij de gemixte reacties niet eens zo erg vond. “Ik vind het mooi dat we kunnen praten over onze verschillen, want het zijn die verschillen die ons land ooit groot hebben gemaakt”, filosofeert hij verder, om uit te monden in zijn eigen take op ‘Iedereen is van de Wereld’ van The Scene.  

Eén met elkaar
Typhoon reist twee jaar met Lobi Da Basi het hele land door en overal waar hij komt is de boodschap hetzelfde. Hij brengt liefde en niks minder. Dat blijkt bij publieksfavorieten ‘Bumaye’ en ‘Hemel Valt’, maar iedereen komt pas echt los bij festivalanthem ‘Zandloper’. Alle euforie heeft aan het eind van het nummer zijn hoogtepunt al bereikt. De band is voorgesteld en iedereen heeft duizend bedankjes ontvangen. Tot Typhoon de muziek stillegt en iedereen oproept elkaar stevig vast te pakken. Wat volgt is de grootste groepsknuffel uit de Vestrockhistorie en alle negatieve shit uit de vorige week is vergeten en vergeven. Vestrock is één met elkaar en met Typhoon.