Spot on voor Gijs Teuwsen cd ‘Hear me out’

Fréderique Silla krijgt publiek stil

Joris van Moort ,

In een intieme setting in De Spot in Middelburg laat Gijs Teuwsen zijn cd ‘Hear me out’ horen. Een avond vol liefdevolle nummers en een aantal covers in de sfeer van een huiskamerconcert.

Even terug in de tijd. Vorig jaar rond deze tijd kwam het nieuws al naar buiten: Gijs Teuwsen gaat solo! Zijn eerste ep ‘Upstream’ volgde snel. Dit jaar hield Teuwsen een tussenjaar, om zich compleet te focussen op zijn muziek en band PEER. Vanavond ligt zijn nieuwe plaat te shinen bij de merchandise stand, alwaar bezoekers deze na afloop en voor een kleine bijdrage, kunnen toevoegen aan hun cd-collectie. De avond wordt aan elkaar gepraat door Isabelle van Beek, die samen met haar zusje Marith het duo ‘Gemina’ vormt.

Fréderique Silla prijkt naast Teuwsen op het aankondigingsvignet. De Vlissingse singer-songwriter heeft wat last van de nodige zenuwen die parten spelen, al gaat ze stug door. Na het openingsnummer, neemt gitarist van de band PEER Jesper de Jonge,  plaats naast haar op een kruk. Silla laat her en der wat steken vallen, al verbetert ze zich later haar set. Het optreden gaat verder met covers van onder anderen tropical dance dj Kygo en een aantal breekbare kleine liedjes.  

Gijs Teuwsen is met regelmaat te horen als straatmuzikant in de straten van Middelburg, waar hij bij verschillende voorbijgangers een glimlach op hun gezicht tovert. Met zijn band PEER zit hij in een stroomversnelling. Met Vestrock vetste show, Klomppop en deelname aan de Popronde liggen er nog mooie plannen in het vooruitzicht. Op de bühne is een heuse huiskamer gecreëerd, inclusief kapstok en een grote zetel met voetenbankje. Teuwsen begint met ‘Backwards’, waarmee het vorig jaar begon. Even later komen de gelegenheidsbandleden het podium op. Jesper de Jonge en Renzo Rijn nemen hun huidige rol uit PEER voor hun rekening, aangevuld met bassist Brian van Es.

Zangeres Annemarijn van Es zorgt voor de backing vocals en zingt samen met Teuwsen het nummer ‘Take It Slow’, dat ze samen schreven. Later in de show neemt ze met De Jonge het podium tijdelijk over en brengen ze volledig akoestisch, zittend op de rand van het podium, een cover van Lianne la Havas ten horen. Het publiek is muisstil. Teuwsen speelt nog een aantal covers van onder anderen Mumford and Sons (The Cave) en tracks van zijn ep, als het einde van de avond in zicht is. Verschillen met zijn eerste ep zijn er zeker. De teksten zijn wat volwassener en de tracks krijgen meer een bandachtergrond met zich mee, al zouden ze niet in het repertoire van PEER passen. De stoelen maken plaats voor een dansvloer als het slotnummer van de avond ‘Don’t Let Me Go’ wordt ingezet. Teuwsen wil niet dat het publiek weggaat, als hij zelf op de rand van de bühne plaatsneemt. Terug naar de basis, waar het vorig jaar allemaal begon. Met ‘Never Leave’ neemt het publiek wederom muisstil afscheid.

En die cd ‘Hear me out’? Die belandt bij menig bezoeker in de cd-collectie, naast zijn eerste ep ‘Upstream’.