Clean Pete sluit EEF eindeloos mooi af

Festival van exotische ritmes tot singer-songwritergeluiden

Tekst: Joris van Moort Foto's: Laurien de Feijter ,

In Wissenkerke, op de camping Wilgenoord en de ruime omgeving daarachter, was op 3, 4 en 5 juni de tweede editie van het Eindeloos Eiland Festival. Het kleinschalige festival met acht podia, allen diep verborgen in de natuur, mag zich sinds vorig jaar tot een van de mooiste en unieke festivals in de provincie noemen. Vandaag de laatste dag.

Het ochtenddauw is weggevaagd, het kampvuur brandt nog met overgebleven hout van gisteravond en de zon staat recht op de omgeving van camping Wilgenoord. Een nieuwe festivaldag breekt aan. De campinggasten en bezoekers kunnen rustig ontwaken met een optreden van PopSport-deelnemers Juanita de Potter samen met Kailas Boudens. De dame en heer brengen een aantal covers en zelfgeschreven nummers ten horen, voor het publiek dat zich rond het kampvuur heeft verzameld.

Even verderop bij het Muraltpodium staan de dames van SundaySounds, beter bekend als Straatruis, dat afgelopen jaar ter zielen ging. Het kwartet heeft de draad weer opgepakt en klaargestoomd voor een set a capella songs afgewisseld met begeleiding op gitaar en/of ukelele.

Een rauwe stem gecombineerd met gitaarrifjes. Dat is Youri Lentjes. Hij deed mee aan DBSSW (derde seizoen) en bracht zijn debuutsingle ‘Nowhere’ uit. Vanmiddag krijgt hij voor het eerst versterking van een toetsenist en bassist, wat prima uitpakt.

Toe aan iets anders dan muziek en lekker eten? Ook daar is bij EEF aan gedacht. Van clown Saar, een workshop hoelahoepen tot ezels knuffelen. Een aantal muzikanten weet de aandacht te trekken bij de Inlaag. Convoi Exceptionel heeft een eigen terrein gecreëerd en weet het publiek te vermaken met veel soorten slagwerk. Exotisch en aanstekelijk.

Rond twee uur ’s middags raakt het programma op zijn hoogtepunt. Op elk podium is er een act aan de gang. Bij de Kreek klinken de pianoklanken en zang van Valérie Hoffmann. Een bijzondere stem in combinatie met prima pianospel, omringd door de planten rondom de kreek. Even later betreden Isabelle en Marith van Beek het podium. Sinds kort, onder de naam Gemina, maken ze nieuw werk en doen ze mee aan het PopAanZeetraject. Helaas heeft Isabelle haar stem zo goed als verloren en is het aan Marith de taak om de zang over te nemen, begeleid door het gitaarspel van Isabelle. 

De drukte van het veld ontvluchten kan door het bos in te duiken. Bij podium ‘Hout’ spelen Elly Kellner en later ook nog The Backyard Project. Die laatste act heeft een bestaansrecht van enkele dagen en wordt meteen in het diepe gegooid. Het drietal gaat ervoor en weet het publiek te overtuigen van zijn kunsten.

Hoofdact van de laatste festival dag is Clean Pete. Twee dames uit het zuiden van het land zijn afgereisd naar Wissenkerke om herinneringen op te halen. Twee jaar geleden speelden de dames ook op Pastorale in Nisse tijdens een speciaal keetconcert. Met het recent uitgebrachte album ‘Aan het licht’ nog vers in het geheugen spelen ze grotendeels tracks van dit album. Twee gillende en brullende kinderen gooien roet in het eten, al herpakken de dames zich snel en focussen ze zich op hun Nederlandstalige teksten. Stuk voor stuk kunststukjes. 

De festivaldag van Eindeloos Eiland Festival raakt op zijn eind. In de loods is een extra optreden ingelast van Blaze Bayley en Thomas Zwijsen die onder andere Iron Maiden songs ten gehore brengen.

Eindeloos Eiland Festival mag zich ook deze editie tot een van de pareltjes onder de festivals noemen. Van biologisch eten en kunst tot akoestische muzikale hoogstandjes. Het is er allemaal. EEF, tot volgend jaar!