EEF, dé zaterdag

Zon, natuur en muziek

Tekst: Laurien de Feijter Foto's: Joris van Moort ,

Dit is het tweede jaar dat dit festival plaatsvindt, nog steeds gezeteld in Wissekerke op mini-camping Wisseloord. Op de zaterdag staan o.a. DÉMIRA, Jeroen Kant, Balcony Players en Zorita op het programma. Ook zien we veel lokaal talent voorbij komen, dat ondertussen in het Zeeuwse circuit al aardig bekend is geworden. Clear Clamour bijvoorbeeld, dat eerder bekend maakte deze zomer op Concert At Sea te staan.

We nemen bij aankomst een kijkje bij podium Vuur waar Jaimy speelt, samen met vriendlief. Het publiek geniet van het festival naast het aanwakkerende kampvuur. Rookwolken dwalen zo nu en dan in iemands gezicht, maar dat verpest de pret niet. We lopen langs de ezeltjes en langs de hoelahoep-plek naar de Kreek waar Julio & Sifra een optreden geven. Julio had eerder al een album uitgebracht met zijn instrumentale fingerpicking muziek. Nu staat hij samen met Sifra uit Nisse op het podium, ze spelen en tokkelen er wat op weg en wij genieten in de zon van hun optreden. Bij het laatste nummer worden ze geassisteerd door bassiste Laura, die tevens in de band Letters From Nina zit. Deze toevoeging valt zeker niet verkeerd en het zou leuk zijn een bas bij de rest van de nummers toe te voegen. Ze vertellen ons dat dit de eerste keer was dat Laura meespeelde, dus hopelijk is het voor herhaling vatbaar.  

Het podium Muralt is het interessantst vandaag, we zien daar DÉMIRA als eerste. Met liedjes van haar tweede plaat ‘Indigo’ en haar pas uitgebrachte plaat ‘White Ravens’. DÉMIRA kenmerkt zich door haar Schotse accent en haar speling in dynamiek. Met vier gitaren achter zich heeft ze een mooi decortje gebouwd. Ze waagt zelfs een dansje op het grasveld voor het podium. Tussen de nummers door vertelt ze enthousiast: “We blijven nog wel even plakken, maar dan gaan we naar het strand. Wij wonen allemaal ver van de kust af, dus wij zien niet vaak strand.” Ze sluit af met het nummer ‘Class Bourgeoisie’.

Vervolgens staat Balcony Players op Muralt, met de Goese violiste als frontvrouw. Deze balkanband heeft zelfs een danseres meegenomen. Balcony Players neemt ons mee op reis naar onder andere Roemenië en New Orleans. Bij elk land hoort een nummer en een dans.  

Clear Clamour speelt voor een vol publiek. De lokale band uit Goes die vorig jaar nog op Spectra stond heeft nu een plekje op Concert At Sea veroverd. Een hele prestatie en welverdiend. Het nummer ‘Flamboyant’ van de pas uitgekomen videoclip klinkt bij een deel van het publiek bekend in de oren: sommigen weten zelfs wat zinnetjes mee te zingen.

Na Clear Clamour staat de indierockband Hunterstreet uit Zeeuws-Vlaanderen alweer paraat. Terwijl het buiten begint te regenen druppelt het publiek naar de overdekte tent. Hunterstreet stond dit jaar nog op Klomppop en vandaag op EEF. Losgaan kan de band niet echt, daar is het niet de juiste setting voor. Halverwege de set komt het grootste deel van het publiek toch nieuwsgierig kijken wie deze mannen zijn met deze catchy nummers. Een uniek vervormde cover van ‘Drank & Drugs’, ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis en ‘Sterrenstof’ van De Jeugd van Tegenwoordig komen voorbij. Uiteindelijk sluiten ze af met het nummer ‘Gin’ en loopt het publiek naar de overkant, naar podium Vuur, waar St. Lo nog even bezig is.  

St. Lo, de band die tevens ook in de finale van Spectra op Klomppop speelde eind mei, speelt bij podium Vuur. Op een veel te klein podium gepropt spelen de muzikanten wat ingetogen nummers, maar wisselen ook af met wat sterkers. Ze maken een krachtig statement met een nummer over de actuele vluchtelingencrisis. “Afgelopen zomer was ik in Griekenland toen de vluchtelingen daar aankwamen. Hiermee wil ik zeggen dat ze welkom zijn”, zegt de zanger.

De Amsterdamse band Zorita sluit het zaterdagfestijn af in de Loods. Een band met Zuid-Amerikaanse en folk-invloeden brengt dansbare nummers. Het eerste nummer is al raak: de eerste uit het publiek staat in zijn eentje los te gaan voor het podium. De ruimte is al snel gevuld met dansende mensen. Zorita is een mooie afsluiter van de zaterdag. EEF, tot over een paar uurtjes!