Eindeloos Eiland Festival trapt af

Van theatraal Blaze Bayley tot singer-songwriter Jaimy

Tekst en foto’s: Joris van Moort ,

In Wissenkerke, op de camping Wilgenoord en de ruime omgeving daarachter, staat op 3, 4 en 5 juni de tweede editie van het Eindeloos Eiland Festival. Het kleinschalig festival met acht podia, allen diep verborgen in de natuur, mag zich sinds vorig jaar tot één van de mooiste festivals en unieke festivals in de provincie noemen. Vandaag de eerste dag.

Een grote loods, een kleine camping én een flink natuurgebied erachter. Een omgeving waar je even tot rust komt van alle gekte. Het muzikale programma is daar op aangepast en geeft het sfeertje weer, wat je ook zou kunnen tegenkomen op het Terschellingse festival Oerol. 

Het geluid van het tokkelen op een gitaar begint al in de Loods, de grootste zaal en middelpunt van het festival. Julio Melio opent het festival, gevolgd door de uit Spanje afkomstige Diego Arias, die je zou kunnen kennen van het Spaanse duo Negritos. Met Nicole Bianchet geeft hij voor een klein publiek een set weg vol Spaanstalige teksten en melodieën.

Even verderop, dichtbij het kampvuur, is het podium ‘Vuur’ gevestigd. Jaimy Versteeg opent de bühne op haar manier. Nog een beetje ongemakkelijk speelt ze haar eigen geschreven nummers, voor een enkeling die heeft plaatsgenomen op de picknickbanken. Al snel vullen de banken en tokkelt ze door haar set heen. Wie Jaimy heeft gemist kan haar nog tijdens de andere dagen van het festival bewonderen. Voor een ander avontuur duiken we het bos in. Vanaf ‘Hout’ klinken de gitaarakkoorden en Zeeuwse teksten van de Gebroeders Bin (Sjoerd Bin en Floris Bin). Aandachtig luistert het publiek naar onder anderen verhalen uit de oorlog. 

Op het aan het water gelegen podium ‘Kreek’ staan de dames en heer van Letters From Nina klaar. De band moet het vanavond zonder drummer stellen, al past het nu prima in de setting van het festival. Klinkende, kabbelende popliedjes komen voorbij, terwijl het publiek geniet vanaf strobalen aan de andere kant van de kreek. Na wat ze eerder hebben laten zien dit seizoen is het niet het allerbeste optreden. Een opwarmer voor de rest van het weekend is het zeker, met zaterdag nog twee optredens tijdens het festival.

Hoofdact van de avond vindt plaats op het Muralt podium, een tipi-tent gelegen in een hoek van het festivalterrein. Vanavond staat niemand minder dan Blaze Bayley op de bühne, wat bestaat uit twee pallets naast elkaar, begeleidt door gitarist Thomas Zwijsen. We reizen even naar het verleden. Hayley was tussen 1994 en 2000 leadzanger van de Britse metalband Iron Maiden en bracht in die tijd twee albums uit. Vanavond geen grote stadionconcerten, maar het kleinschalige EEF. Op akoestische gitaar weet Zwijsen zijn weg te vinden en begeleidt hij Bayley alsof de hele band is meegekomen. Bayley zelf geeft een theatraal optreden weg. Met veel emotie en kracht in zijn stem laat hij het publiek van EEF weten, wat er nog van zijn tijd bij Iron Maiden is overgebleven.  Een rits aan teksten van de Britse band schieten voorbij. Past deze act dan wel bij het concept van EEF? Jazeker! Bayley en Zwijsen gaan samen terug naar de basis, en doen dit met verve. 

Afsluiter van de avond zijn de dames van Flageolettes. Een Spaanse act die het publiek in de Loods aanzwengelt het dansen nog maar eens te wagen. Voor wie hier echt geen trek meer in heeft kan tot rust komen bij het kampvuur, waar uit het niets een optreden is van Kunstbende deelnemers. 

EEF, tot morgen!