De Dijk hoeft het niet alleen te kunnen in Gebouw-T

Het publiek van Gebouw-T heeft een groot hart voor de mannen van De Dijk

Tekst en foto's: Vera Salemink ,

Afgelopen vrijdag stond De Dijk in een uitverkocht Gebouw-T. Het lijkt een traditie te worden, de Dijk trad al twee keer eerder op in Gebouw-T. Door de unieke combinatie van stevige, op rock en soul gebaseerde muziek en hartstochtelijke Nederlandse teksten zorgen de mannen van De Dijk voor een prachtavond voor het enthousiaste publiek dat zowel de zaal als het balkon bezet.

Tijdens het eerste nummer van de avond, ‘Alles komt goed’, zit de sfeer er al goed in. Het publiek heeft er zin in en de band duidelijk ook. Al lijkt het een gewaagde keuze voor het eerste nummer, want de techniek laat de band en het publiek van Gebouw-T even in de steek. Het maakt Huub van de Lubbe, frontman van de band, echter helemaal niets uit. Hij begint gewoon zonder microfoon aan zijn introductie op het nummer ‘Binnen zonder kloppen’ en het publiek wordt hierdoor muisstil. Al wordt de stilte van het publiek snel doorbroken, want de technische mensen van Gebouw-T hebben het probleem zo verholpen. Zo komt alles toch nog goed.

De rest van de avond laat De Dijk een prachtige mix van soul, blues, rock en chanson klinken. Het publiek geniet intens en wordt steeds losser. Hierbij hoort ook het hard meezingen met de tekst van de grootste hits uit het repertoire dat de Amsterdamse Zeedijk-band sinds 1981 heeft opgebouwd. Nummers als ‘Ik kan het niet alleen’, ‘Als ze er niet is’, ‘Groot hart’ en ‘Mag het licht uit’ galmen door de concertzaal. De stem van het publiek klinkt samen met de gitaarsolo’s, blazers, drums en de stem van Huub. Het is alsof er even niets anders belangrijker is dan dít moment. Hieruit blijkt wel dat De Dijk het niet alleen hoeft te doen. Het publiek heeft duidelijk een groot hart voor De Dijk en eigenlijk zou het licht nooit uit mogen gaan. Het liefst zou het publiek de hele nacht blijven dansen op de muziek van De Dijk (of op de vulkaan).

Tradities zijn er om in ere te houden. Gelukkig is de band het hier mee eens en staat De Dijk op 8 oktober opnieuw in Gebouw-T.