Het was een feestelijke dag voor Anne van Damme woensdag 15 juni. De singer-songwriter uit Hulst vierde naast haar verjaardag ook haar afstuderen en de geboorte van haar discografie. Want met de ep ‘June’ laat ze haar eerste plaat los op de mensheid. Ze staat ons graag te woord over dit drie-in-één feest.

“Ik ben afgestudeerd aan de Rock Academy in de richting songwriting, muziek, eigen act.” Zo begint Van Damme monter. “De EP is mijn afstudeerproject en de eerste stap naar meer optredens. Muziek blijft op nummer één staan. Ook nu ik een diploma heb, wil ik blijven proberen om met mijn muziek mijn brood te verdienen. De ep is mijn vissitekaartje. Op school heb ik veel geleerd over de zakelijke kant van de popmuziek. Een kant die ik ook heel leuk vind. Het belangrijkste is om in het werkveld actief te blijven, want achter de kassa gaan zitten zou nu niet handig zijn.” 

Juni

De in Tilburg woonachtige Zeeuws-Vlaamse is trots op haar eerste opnames. Dat ze die mag presenteren op haar verjaardag is een mooie bijzaak. “Ik ben geboren op 15 juni en mijn ep ook”, lacht ze. “Ik was er erg klaar voor om het uit te brengen. Daarom heet het schijfje ook ‘June’. Alles valt voor mij samen in deze maand.” De nummers van Van Damme hebben allemaal iets zomers en dat past ook nog eens goed bij de titel van het album. “Het zijn zes nummers geworden die ik met band heb opgenomen in april. Gewoon in een live setting. Dus niet om de beurt partijen in spelen, maar gewoon lekker allemaal tegelijk. Dat komt het zonnige karakter wel ten goede, denk ik.” Van Damme zingt in het Engels. Een bewuste keuze. “Ik heb ooit wel nummers in het Nederlands gemaakt als opdracht voor de Rock Academy, maar ik vind het moeilijk om in mijn moedertaal te schrijven. Engels past gewoon beter bij me en het zingt makkelijker.” 

Zeeland

Van Damme woont al een aantal jaar in Tilburg maar blijft zich een Zeeuws-Vlaamse muzikante noemen. Niet zonder reden zo blijkt: “Ik weet heel goed dat ik Zeeuws ben, zeker als ik hier in Tilburg ben. Ik woon er graag en terug naar Hulst gaan is op dit moment geen optie. Dat zou namelijk de doodsteek zijn voor mijn muziekcarrière. Ik kom nog altijd graag naar het Zeeuwse.” Overigens is de albumhoes door Anne Nobels gemaakt, die komt oorspronkelijk uit Vogelwaarde.

Naam

Met een diploma op zak en een mooie showcase in de 013 (Tilburg) in de koffer, gaat Van Damme de zomer in. “Ik hoop nog wat shows te kunnen doen. Voorlopig doe ik dat wel alleen, want dat is het makkelijkst. Als ik nu ergens mag optreden, bind ik mijn gitaar op m’n rug en stap ik zo in de trein. Maar optreden met een band, zoals op de cd, dat komt er ook nog wel van, hoor! ” Waar Van Damme optreden wil maakt haar niet uit. “Als ze mijn naam maar goed spellen!” Met een volle lach legt ze het uit. “In Zeeland is het nooit een probleem, maar mijn achternaam is blijkbar best moeilijk, Sanne, Ellen, Van Dam, Ten Damme, er wordt van alles van gemaakt.”