Gitaargod Steve Vai daalt af naar Bergen op Zoom

SENA European Guitar Award 2016

Tekst: Esther Kenters Foto's: Erik de Klerck ,

Een mooie zomeravond vormt het decor voor de uitreiking van de SENA European Guitar Award in Bergen op Zoom. Bij aankomst blijkt al dat we hier vanavond te maken krijgen met internationale allure. De oprijlaan naar Gebouw-T is opgesierd met prachtige banners waarop de winnaars van vorige edities van de Europese gitaarprijs in mooie actiebeelden staan geportretteerd. Dichterbij gekomen blijkt zelfs de rode loper niet te ontbreken en de aankomst van de winnaar Steve Vai, lopend met complete entourage, is ronduit spectaculair te noemen. De lange rijen bezoekers voor de stijf uitverkochte zaal verwelkomen hun gitaarheld onder luid applaus. En dan moet het feestje nog beginnen.

NPO-radiopresentator Co de Kloet praat de avond aan elkaar en het programma is volgestouwd met nationale gitaristen die stuk voor stuk hun kunstje mogen laten zien voordat Steve Vai zijn prijs in ontvangst zal nemen. Na uitstekende optredens van Navarone, Tom Renet (winnaar SENA 2015 t/m 18 jaar), Richard Hallebeek, Marcel Singor, Rick Moonen (met 14 jaar een ongekend jong supertalent) is de stage ook nog even voor Jan Akkerman. Algemeen beschouwd als één van de beste gitaristen ter wereld, toont Akkerman zijn klasse door de zaal te vullen met warme, omfloerste klanken uit zijn gitaar die zijn uitwerking niet missen. De zaal wordt muisstil. ‘Whitesnake’ Adje, tegenwoordig Adrian, Vandenberg kijkt bewonderend toe vanuit de coulissen en ook mister Steve Vai himself kijkt met een grote glimlach vanaf het balkon naar de winnaar van 2009. 

Sinds de in 2006 in het leven geroepen gitaarprijs, toen nog de Eddie Christiani Award genaamd, uitgereikt werd aan Anouk-gitarist Leendert Haaksma, zijn er vele grote helden na hem gekomen. We noemen er een paar; Brian May, Dany Lademacher, Steve Lukather, Slash en vorig jaar nog Walter Trout. En met dit jaar dus de grote Amerikaanse meester Steve Vai. Al van jongs af aan gefascineerd door de elektrische gitaar, wordt Vai op 18-jarige leeftijd, nog studerend aan de universiteit, opgemerkt door Frank Zappa. Nadat hij opgenomen wordt in diens band, bouwt hij zijn talent verder uit. Hij is dan al een echte virtuoos die van lange, gecompliceerde solo’s houdt. Hij verlaat de band om met David Lee Roth de succesvolle albums ‘Eat ‘m And Smile’ en ‘Skyscraper’ op te nemen. Als Whitesnake hem daarna vraagt in te vallen voor de geblesseerde Adrian Vandenberg neemt Vai diens plek graag in. Zijn tweede soloalbum ‘Passion and Warfare’ wordt uiteindelijk een groot succes en Vai’s naam als rockgitarist in de buitencategorie wordt definitief gevestigd. 

Vanavond krijgt Steve Vai de SENA European Guitar Award uit handen van diezelfde Adje Vandenberg uitgereikt. Om het glamourmoment nog wat te vergroten, volgt er nog een stoet felicitaties op beeld van alle grote namen en voormalige winnaars die Vai allemaal uitbundig prijzen om zijn enorme talent. Vai, een kleine, vriendelijke man, neemt alles bescheiden in ontvangst en maakt ondertussen wat grapjes naar de zaal. In zijn dankwoord vertelt hij dat hij gedurende zijn hele carrière het geluk heeft gehad zoveel goede en fijne mensen te leren kennen. Omdat hoe goed je ook denkt bezig te zijn, het er uiteindelijk toch om gaat dat iemand je op je schouder tikt en zegt “goed gedaan, gast”. Daar doe je het voor. Tot slot draagt hij zijn Award, evenals alle andere die hij gewonnen heeft, op aan zijn vrouw Pia. 

Natuurlijk kan hij de zaal niet verlaten zonder zijn magische instrument tot leven te wekken. Ontspannen slingert hij zijn gitaar om de nek en barst meteen los in een gigantische muur van geluid. Het is duidelijk dat Vai met plezier op het podium staat en hij laat met gemak zien waarom hij een terechte winnaar is van deze genreprijs. Gebouw-T kan tevreden terugkijken op een heel geslaagd feestje!