Sväva brengt binnenkort een nieuw album uit. We spraken met de Zeeuwse tak van de band, Bente Hout over de band en het aankomend album.

Als geboren Zeeuw, hoe ben je tot de keuze gekomen naar Leeuwarden te trekken?
“Ik heb de Elfstedentocht bezocht en ben toen blijven plakken. Nee, grapje. Het is een opleiding geweest die me hier heeft gebracht. Toen ik de havo had afgerond wilde ik graag een kunstopleiding doen, maar de Randstad trok me niet zo. In Leeuwarden heb ik toen een intake gedaan bij een opleiding popcultuur, waar ik werd aangenomen. Op die opleiding ontmoette ik mijn huidige bandleden.”

Het genre van Sväva is dreampop. Waarom wilde je je in dat specifieke genre ontwikkelen? 
“Eerder luisterde ik voornamelijk folk en Britpop, maar ik ben mijn muzikale horizon op een gegeven moment bewust wat gaan verbreden, toen ik besloten had dat ik een opleiding muziek wilde gaan volgen. Ik maakte kennis met indie en dreampop via nieuwe vrienden in Leeuwarden. Beach House, Young Magic, Lower Dens, Warpaint, dat soort artiesten. Daar werd ik meteen door gegrepen: het weidse geluid, de 80´s invloeden, de catchy hooks in combinatie met filmische stukken die niet zozeer vasthielden aan standaard songstructuren. Het is het type muziek dat erom vraagt dat je er met aandacht naar luistert. Ze zijn wat ontoegankelijker, maar wanneer je ze leert kennen, ontdek je keer op keer nieuwe, verrassende lagen en perspectieven. Die insteek past bij mij als persoon en bij mijn stem, dus voelde het uiteindelijk vanzelfsprekend om dit soort muziek zelf te gaan maken.”

Zelf ben je zowel zangeres als bassiste. Wanneer ben je zelf begonnen met muziek maken?
“Ik ben zo lang ik me kan herinneren al bezig met zingen en schrijven. De basgitaar is daar pas later bijgekomen. Op de havo vormde ik voor het eerst een band, waarmee ik folkpop maakte. We speelden voornamelijk lokaal, op het toenmalige 2nd Influenz en Klomppop. Ik ontdekte dat muziek maken met vrienden, samen het podium delen, op pad zijn en plannen uitstippelen, écht is wat ik wilde. Zodra ik was aangenomen op de opleiding in Leeuwarden heb ik stappen ondernomen om weer zo'n groep te vormen. Al vrij snel ontmoette ik Michelle Hindriks, met wie ik Sväva oprichtte. Met Michelle had en heb ik een unieke, muzikale klik, zo een die je zelden met iemand ervaart.”

Op dit moment zijn er twee tracks van het album gereleased: ‘Summery Haze’ en ‘Only U’, beide met fijne gitaarsounds en een dreamy geluid. Zit er een bepaalde symboliek in het album of willen jullie er je variëteit mee aantonen? 
“Beide, denk ik. Onze muziek is weids, dromerig, dynamisch en op een bepaalde manier ook wat kil en afstandelijk. Dat is de overkoepelende sound die je op het album hoort. Maar daarbinnen wordt best flink gevarieerd. We laten onze catchy en lichtvoetige kant horen, ‘Summery Haze’ is daarvan een goed voorbeeld, maar we laten ook onze wat meer duistere, introspectieve kant horen. Tekstueel gezien gaan veel nummers over eenzaamheid en de individuele zoektocht naar een plek binnen een maatschappij met veel kaders, patronen en normen, waar niet iedereen in past. Daarnaast zijn er ook nummers die gaan over liefde. Dat is best nieuw voor ons, want met schrijven over liefde ben ik bewust heel spaarzaam, omdat je er snel mee in cliché vervalt.”

Kun je een tipje van de sluier geven wat voor soort tracks jullie nog binnenkort zullen releasen? En is er al een naam bekend van het album?
“Nee. Dat is nog even een verrassing (deels ook voor onszelf, haha!).”

Betreft optredens timmeren jullie behoorlijk aan de weg, meerdere keren is jullie muziek gedraaid op de NPO, en vorig jaar in januari stonden jullie op Eurosonic Noorderslag. Wat zou jij zelf als hoogtepunten voor Sväva benoemen tot nu toe?
“Onze tours door Zweden en Engeland staan hoog op de lijst van hoogtepunten, naast de optredens op Noorderslag en Le Guess Who? Dat zijn mooie dingen die we tot nu toe hebben bereikt, maar daarnaast genieten wij zelf natuurlijk nog van veel meer. Spelen op een boerderij in Markelo en daar dan samen blijven slapen in een bed & breakfast is misschien wel net zo leuk als Noorderslag, hoewel dat laatste natuurlijk veel meer allure heeft, beter op de cv staat én erkent dat je als band op de juiste weg bent.”

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?
“We hopen de komende maanden vooral veel te kunnen spelen, om alvast warm te draaien met al ons nieuwe materiaal, voordat ons album uit is. Daarnaast ligt de focus voor ons nu enorm op de voorbereidingen op de release van het album, en ook op het schrijven van een daarop volgende release. Ook die zit nu al voorzichtig in onze pijplijn, namelijk.”