FunFest brengt allerlei kunstvormen bijeen midden in de polder

Stroomuitval treft acts tijdens optredens op hoofdpodium

Joris van Moort ,

FunFest, het kleinschalige, Zeeuwse cultfestival in de Kunstwei bij Wolphaartsdijk, presenteert voor de tweede keer de outdoor editie. Het concept van de onlangs gestopte, maar welbekende winter-edities in Podium ’t Beest (kunst, bands, dj’s en acts) verplaatst zich naar de Kunstwei, midden in de polder.

Waan je je voor één dag even in een sprookjeswereld met het thema ‘Fairy Trashy’. Het FunFest is dit jaar omgedoopt tot een sprookjesbos. Bezoekers worden welkom geheten bij het hoffelijk roze kasteel. Vervolgens loopt men zo af richting de hofvijver, alwaar rondom enkele kunstobjecten zichtbaar zijn. Een selfie maken met reusachtige witte vleugels, langs een barbier en lp’s uitzoeken; het kan allemaal bij FunFest.

Net na twee uur ’s middags opent het Middelburgse pop/rock-trio Even Before Adam. de band maakte eerder zijn debuutoptreden bij Tussen Kunst en Iets in ’s-Heer Arendskerke. Aan het optreden vandaag rammelt het muzikaal gezien nog aan alle kanten, maar deze muzikale opwarmer wordt prima ontvangen door het publiek. De drummer, Gerard Steur, heeft zich uitgedost als een tuinkabouter, linkend aan het thema ‘Fairy Trashy’. 

Al vroeg in de middag staat hoofdact van FunFest, DÉMIRA, op de mainstage, want later vandaag heeft ze nog een gig in Zierikzee. De band staat bekend om hun ‘modern folk’, een mix van folk met elektronische beats en een pop/rock sausje. Het optreden kent wat technische mankementen. Na een paar nummers valt de stroom uit. De band schakelt snel om en gaat akoestisch voor het podium verder. De aggregaat lijkt weer gemaakt, al valt deze naar verloop van tijd opnieuw uit. Wederom besluiten ze om ‘Pylons’, afkomstig van haar ep ‘White Ravens’, akoestisch te spelen. Dit zorgt voor een intieme setting bij de mainstage. Ook verschijnt de Haagse band Dandana op de bühne. De set met funk en psychedelische invloeden maakt echter weinig indruk op het publiek en deze laat de band voor wat het is. 

Even tot rust komen kan in de Silent Circle, gelegen achter het hoofdpodium tussen de bossen. Met koptelefoons kan je luisteren naar de jaren negentig plaatjes die de dj’s draaien, of naar één van de optredens van dichter Poëziepier en een sprookjesverhaal. Fingerpicking gitarist Thomas Zwijsen speelt vanavond een set vol met rock en metal hits op zijn akoestische gitaar, terwijl de brommende dreunen van het mainstage goed te horen zijn door de koptelefoons heen. De intieme setting wordt hiermee flink verstoord, wat jammer is, want het concept is prima en Zwijsen speelt op hoog niveau. 

FunFest staat ook bekend om hun liefde voor ska en reggae bands. Uit Hellevoetsluis is Peen aanwezig om het publiek aan het begin van de avond los te krijgen. de band krijgt het publiek, waarvan de meeste gehuld in een sprookjesachtige outfit, mee met hun reggae en ska hits van lang geleden. Ook de Colombiaanse band Skampida gaat op vrijwel dezelfde voet verder. Funky Style Brass mag zich Hofleverancier van FunFest noemen. Meermaals in ’t Beest maakten de Fransozen er een groots feest van en dat doen ze vanavond bij de Kunstwei dunnetjes over. Alleen de stroomvoorziening speelt weer parten en valt een paar keer uit. De show stopt enkele keren, maar gaat door in een sneltreinvaart. De leadzanger, met rode pruik op zijn hoofd, duikt het publiek in om vervolgens een dame ten huwelijk te vragen. De relatie is echter van korte duur. Met hartvormige confetti en bombastisch instrumentale begeleiding verlaat de dame kort na het huwelijksvoltrekking het podium. 

Aan de andere kant van het terrein is een witte tent herrezen waarin dance liefhebbers hun hart kunnen ophalen. Dj Janick Megroot, die vorige maand nog draaide tijdens Awakenings, laat de dancetent beven. Voor wie nog even door wilt draait Drijfhout de allerlaatste plaatjes tot diep in de nacht. 

FunFest is ook deze editie wederom een succes, aldus de organisatie, en krijgt zijn vervolg met een zomereditie.