Bear’s Den eindigt instore midden in De Waterput

‘Red Earth & Pouring Rain’ laat banjo verdwijnen

Tekst en foto's: Joris van Moort ,

‘Red Earth & Pouring Rain’ is de naam van het tweede album van de Britse band Bear’s Den. In een goedgevulde De Waterput geeft de band een kort, intiem concert.

Optreden op PinkPop in de Brand Bier-tent, een volledige Europese tournee en ze stonden in het voorprogramma van Mumford & Sons. Het zijn zomaar wat feitjes over de Britse formatie die deze week een tiental instores door Nederland doet ter promotie van hun album. Na twee instores in Leiden en Delft is het vanavond de beurt aan De Waterput in Bergen op Zoom. 

Bear’s Den staat bekend om hun folkmuziek en valt te vergelijken met het oudere werk van Mumford and Sons. Bij hun recentste album, ‘Red Earth & Pouring Rain’, lijkt echter, sinds het vertrek van Joey Haynes, de banjo aan de wilgen te hebben gehangen. Het drukke programma van de heren zorgt ervoor dat het optreden een half uurtje later start. Er wordt nog gedacht, dat ze zich houden aan de Engelse tijdsnotering. Het lost zich vanzelf weer op als de band zich excuseert. De Waterput staat vol met bezoekers. Een tiental heeft plaatsgenomen op de bankjes vooraan, de rest bekijkt het optreden vanaf een afstandje.

Het instore-concert kent een korte setlist van vier nummers. Ze openen met ‘Auld Wives’ en ‘Dew On The Vine’ in akoestische setting. De toon wordt meteen gezet door Andrew Davie en Kevin Jones, de vaste kern van de band. Bear’s Den keert terug naar hun vorige album ‘Islands’, en speelt de hit ‘Above The Clouds Of Pompeii’, wat al meer dan dertien miljoen keer is gestreamd via Spotify. De banjo, die op het recentste album lijkt verdwenen, is tijdens het instore-optreden wel aanwezig, gespeeld door Christof van der Ven en past in het geheel van de sound.

De band kondigt hun laatste nummer aan vanaf de bühne. Echter verplaatsen ze zich naar het midden van de zaak. Zo brengen ze hun publiek nog dichterbij en blijft het intiem, ondanks de tientallen mobieltjes die in de lucht worden gestoken om dit moment vast te leggen. Onder luid applaus eindigt het optreden en neemt het album ‘Red Earth & Pouring Rain’ (met handtekening en selfie met de band) gretig aftrek.