Het West-Brabantse Textures is een band met een geschiedenis, maar ook een met een missie. Volgende maand begint hun nieuwe Europese tour. Een rondreis die een druk jaar inluidt. Het is (te) lang stil geweest rond de metalformatie maar daar gaat nu verandering in komen. Aangekondigd als very special guest doet de Brabantse band The Lane aan voor een try-out show. En als dit een voorproefje is, wat komt er dan nog allemaal meer? Dat alles op de avond dat voorprogramma Tellurion de drummer uitzwaait.

Matthijs Quaars heeft zijn laatste show met Tellurion gedrumd. Hij gaat vanaf nu al zijn pijlen richten op zijn andere band, Spoil Engine. De Oostburgse metalmannen zijn al druk opzoek naar een vervanger, maar makkelijk zal het niet worden. Wie in de voetsporen van deze drummachine wil treden, moet sterk in zijn (of haar) schoenen staan.Zijn collega muzikanten maakten zich nooit druk over hun drummer. Misperen verkoopt deze groenteman namelijk niet. De verschillende maatsoorten, ritmes en invloeden die Tellurion in de muziek heeft zitten, zijn altijd vakkundig aan elkaar getimmerd door Quaars, als fundament voor het metalgeluid van deze sympathieke act. Ook vanavond worden er in het Tellurion-kamp geen fouten gemaakt. De zaal is lekker vol, zanger Elton Boussen krijgt het publiek bij thuiswedstrijden altijd goed mee en ook vanavond is geen uitzondering. Er passeert zowaar een nieuw nummer en er is zelf tijd voor een cover. Slipknot's 'Spit it Out' is het laatste nummer van Quaars op de drumkruk van de band waar hij sinds de oprichting deel van uit heeft gemaakt.

Textures komt naar Oostburg”, het bericht ging als een lopend vuurtje door de regio. Dat de groep niet met zijn eigen naam maar als 'very special guest' op de poster vermeld staat, is vanwege een mij onduidelijke reden. Misschien omdat The Lane anders echt uit haar voegen zou barsten. Deze zaal is eigenlijk te klein voor een band van dit kaliber. Het is dan ook proppen voor het zestal op het knusse podium. Zanger Daniël de Jongh benadrukt nog maar eens dat dit een try-out show betreft. Op- en aanmerkingen mogen na afloop bij hem ingeleverd worden. Maar wat moet er aangemerkt worden op deze gretige muzikanten? Ze willen laten zien wat ze kunnen en aantonen dat het aankomende album - nummer acht in de bandhistorie - echt iets is om naar uit te kijken.

Textures begon in 2003 als 'hak-op-de-takmetalband'. Met Meshuggah als grote voorbeeld propt ook dit zestal zoveel mogelijk ideeën, stijlen en ritmes in een nummer. Zonder daarbij uit de bocht te vliegen of zichzelf te overschatten overigens. Nu, dertien jaar en een half dozijn bandleden verder (waaronder drie zangers), is er in de basis weinig veranderd. Textures maakt nog altijd 'moeilijke' metal, alleen zijn de accenten verschoven. Iets minder trash en meer prog, rock en melodie. Meer syntersyser en electronische hulpmiddelen. De chaos lijkt nog meer onder controle. Het is gelukkig nog altijd metal. Hard en met vlagen verwoestend. De band is ouder en wijzer geworden en als vanzelfsprekend hun geluid ook. Zoveel laat de show in Oostburg wel horen. Er is deze vrijdag plaats voor ouder werk, maar de nadruk ligt uiteraard op de jongste telgen zoals single 'New Horizon' en aanstaande single 'Illuminate The Trail'. 'Awake' wordt letterlijk meegezongen door de fans. Dit tot grote vreugde van zowel band als publiek. Als dit oefenpotje een voorbode is van wat komen gaat dit jaar, dan moet het wel goedkomen met Textures. 5 februari ligt het nieuwe album in de (online)winkel. Wij gaan alvast  virtueel voor de deur liggen.