Capital Sentimental speelt laatste akkoord in Brogum

Stakbabber verdient beter

Tekst en foto's: Ben Willemsen ,

Ineens was daar die mededeling op de Facebookpagina van Capital Sentimental. De band stopt er na negen jaar mee. En daarmee is het geplande concert in Brogum in Zierikzee op 13 februari ook meteen de laatste. De band staat als support van Stakbabber, maar eigent zich ineens een gedeelde hoofdrol toe. Na het vertrek van Rene Everts in 2014 was het even onzeker hoe de band zich hiervan zou herstellen. De band wist zich echter wonderwel goed te herpakken.

De muziek komt nog dichterbij psychedelische stoner-rock bands als 35007, Sungrazer en Monkey3. Eind 2015 begonnen ze nog met het opnemen van het derde album. Tijdens het concert vanavond geeft zanger, gitarist & toetsenist Koen van Soelen nog aan dat na het concert de albums “voor wat je er voor over hebt” gekocht kunnen worden. Hij maakt er maar even een geintje van. De opkomst is maar magertjes en deze band had een waardiger afscheid verdiend. De heren maken er alsnog het beste van voordat echt het laatste akkoord gespeeld is. Lange, boeiende instrumentale stukken nemen je mee op een space-rock-achtige muziekreis, zo nu en dan verstoord door ruwere stukken die je weer even terug op aarde brengen. Mooie progrock gitaarsolo’s en scheurende synth solo’s wisselen elkaar af. De balans in de set is prima en verveelt nergens. Met het stoppen van de band verdwijnt er echter wel een unieke sound uit Zeeland, want de band raakt genres van doom, jazz, space- en stoner rock en hier en daar een uitstapje naar reggae.

Dan Stakbabber. Als je de meegekomen aanhang voor Capital Sentimental niet mee rekent, rijst de vraag wie er eigenlijk voor deze band is gekomen. Vorig jaar stonden ze nog op Anywave, maar dat heeft niet voor een grote opkomst gezorgd. Toch is de muziek van Stakbabber lekker in het gehoor liggend, dansbaar en met een donkere onderlaag. De band weet de aanwezige bezoekers wel te boeien, want na het concert lopen diverse personen met het album naar buiten. De band rond Mick Ness , ook wel bekend als Mick Witkamp, surft met zijn muziek op de terugkerende belangstelling voor jaren 70 pop-rock met een psychedelisch randje. Kwalitatief staat het ook als een huis, en de muziek wordt begeleid door beelden van pool-ijs avonturen van vóór 1929, want Mick Ness is hierdoor gefascineerd. De zich steeds herhalende gemonteerde beelden van de poolreizigers in een harde en onherbergzame wereld versterken de sound van Stakbabber; fantasierijk en ijzig tegelijk.

Muzikaal gezien is er dan ook helemaal niets mis met deze avond. Beide bands zetten een kort, maar stevig optreden neer. Echter dat beetje extra dat je verwacht door een enthousiast publiek blijft uit. Zeker met stevige dansbare rock staat het publiek van Brogum bekend om volledig uit zijn dak te gaan. De heren van Capital Sentimental gaan we nog wel tegenkomen in de Zeeuwse muziekscene en wellicht komt er ooit nog wel een keer een reünie-concert.