Rapalje in De Stenge: nét iets te braaf Rapalje in De Stenge: nét iets te braaf

Keltische folkmuziek in een theater, werkt dat in Heinkenszand?

, Tekst: Dennis de Waard | Foto's: Tessa de Koster

Rapalje in De Stenge: nét iets te braaf

Keltische folkmuziek in een theater, werkt dat in Heinkenszand?

Tekst: Dennis de Waard | Foto's: Tessa de Koster ,

De ‘Grunningse’ folkband Rapalje doet dit jaar weer een theatertour door Nederland en buurlanden. Terwijl de band vaak velden plat weet te spelen, staat ze vanavond voor een zittend publiek in De Stenge, in Heinkenszand. De vraag van vanavond is dan ook: komt het wel over?

Rapalje

Rapalje

Een doedelzak schelt door de zaal. Vervolgens komt een Schotse ‘highlander’ bijna huppelend het podium op. In zijn kielzog komt een beest van een vent met mandoline grijnzend het podium op, gevolgd door nog twee kilt-dragende mannen: een violist en accordeonist. Rapalje, met muzikanten Dieb, William, David en Macéal, heeft er zin in. Voor de band maakt het niet uit of het dak er nu af gaat of dat het publiek aandachtig zit te luisteren. Vanwege veiligheidsredenen en een dak op het gebouw zullen er vanavond geen brandende doedelzakken zijn, maar het spreekwoordelijke vuur zit ‘m vanavond echt in het musiceren van de mannen.

Rapalje

Rapalje

Charmante reus

Alleskunner William steelt de show als charmante reus, die gevoelige ballads afwisselt met vrolijke dansbare Keltfolk. En dat doet hij met een flinke dosis humor, of met oproepen om genoeg het glas op te heffen, en het publiek in De Stenge aan te zetten tot meeklappen bij ‘Whiskey In The Jar’, of er bij te stampen en “Hey!” te schreeuwen. Het publiek is, ondanks het merendeel grijze haren, in goede stemming, maar een oproep om de stoelen aan de kant te schuiven en te gaan dansen, daar is het publiek net iets te schuchter voor. Slechts een drietal geeft gehoor.

Rapalje

Rapalje

Vlammetje

Terwijl Rapalje vanavond in bloedvorm speelt, is een theatertour misschien net niet zijn ding. Voor wat ouder publiek, dat niet wil worden bedolven onder beesten van bier-gooiende hooglanders ,is het ideaal om de folkband in kleinere setting te aanschouwen in alle rust. Maar voor de echte liefhebber die de vlammende doedelzak gewend is, schiet de vlam vanavond maar niet in de pijp.

Rapalje

Rapalje

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland