Moke verrast in Gebouw-T Moke verrast in Gebouw-T

Nieuw kapsel, nieuwe opstelling, maar strak als vanouds

, Eden van der Moere

Moke verrast in Gebouw-T

Nieuw kapsel, nieuwe opstelling, maar strak als vanouds

Eden van der Moere ,

In 2008 maakte Nederland kennis met Moke, een Britpop band afkomstig uit Amsterdam. Onder leiding van de Ierse Felix Maginn, vielen de vijf heren gelijk op: hun strakke Beatlesque kapsels, constante norse uitdrukking op hun gezichten, volledig zwarte uniformen, én een donker, gelikt en eigen geluid. Acht jaar, drie albums en één nieuw bandlid later, hebben de bobkapsels plaatsgemaakt voor zorgvuldig gekamde kuiven, maar staat hun geluid nog steeds als een huis. Vanavond staat Moke in Gebouw-T in Bergen op Zoom.

Het concert was niet uitverkocht, maar dat lijken de vijf, volledig in het zwart geklede, mannen op het podium niets uit te maken. Onder een wolk van rook, komt Moke het podium op, waarna ze gelijk inzetten met één van de songs van hun laatste album, ‘The Time Has Come’. Met de trage opbouw ‘Dreams’ creëren de heren een sfeer van mystiek, dat ze het gehele optreden vast weten te houden. Moke’s laatste album speelt duidelijk de hoofdrol deze avond. De band brengt acht nieuwere songs ten gehore. Het is een gok, want niet altijd slaat het spelen van onbekendere songs even goed aan, maar Moke heeft het gehele concert de aandacht van het publiek genoten. De reden hiervoor, was de geoefendheid, passie én stijl waarmee de band speelt. Iedere song, of het nu een hit is of niet, wordt gebracht met hetzelfde plezier en dezelfde focus. En dát merkt het publiek.

Aanstekelijke energie

Moke’s geluid doet denken aan Editors en Interpol, met hun scherpe gitaren en de donkere, zware sfeer. Zeker songs van hun debuutalbum, ‘Shorland’ uit 2008, zoals ‘This Plan’, ‘Last Chance’ en publieksfavoriet ‘Here Comes The Summer’ passen zeker in dit muzikale straatje. Dit terwijl het latere, meer opgewekte werk, sterker doet denken aan U2, door de groots opgezette composities en de aanstekelijke energie waarmee de muzikanten hun geluid overbrengen.

Pareltjes

Maar de echte pareltjes van het optreden zijn de meest onverwachte songs. Tijdens de toegift verzorgen frontman Felix Maginn en nieuwe gitarist Robin Berlijn een prachtige, akoestische versie van ‘The Long & Dangerous Sea’. Maginn wendt zich tot het publiek: “Een nummer hoort iets te betekenen. Voor jullie, maar ook voor mij.” Dit nummer, zo vertelt hij, gaat over de hongersnood in Ierland omstreeks 1800, toen duizenden Ieren de lange en gevaarlijke zee overstaken richting Amerika, op zoek naar voedsel. 

Eén ding mag duidelijk zijn. Moke is nog lang niet uitgespeeld. De mediahype mag de band dan niet gevolgd hebben, hun liefhebbers wél. En afgaande op het succes van het optreden in Bergen op Zoom is dat meer dan genoeg voor Moke. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland