Lucky Fonz III toch geen robot

De Piek viert samen met Lucky Fonz III het leven, muziek en seks

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Joris van Moort ,

Lucky Fonz III bracht dit jaar zijn tweede Nederlandstalige album ‘In Je Nakie’ uit, dat barst van experimenten. Gitaren smelten samen met electronica en soms komt er, jawel, gabber in voor (‘Hondenfluisteraar’). Tijdens de clubtour beperkt Lucky Fonz III zich tot de gitaar en het keyboard. Hierdoor pakken de nummers live zelfs beter uit dan op het album.

Het voorprogramma is Bovenste Knoopje Open, bestaande uit Job Kühlkamp en Sjoerd Capelleveen. De band speelt popmuziek met veel zang, gemengd met ‘spoken word’ teksten. De jongens, die veel reizen, hebben onderweg veel gespeeld met andere artiesten maar ook met hun teksten. Dit resulteert in een lied over de Koepelkerk van Middelburg dat samen met broeder Dieleman wordt gespeeld. Aan het eind van de set wordt een nummer opgedragen aan Lucky Fonz III, die het nummer glimlachend in zich opneemt.

“Was ik maar een robot”, verzucht Lucky Fonz III op zijn nieuwe album. Tijdens een ietwat somber nummer wenst Lucky Fonz III dat hij een robot zou kunnen zijn, zodat al zijn menselijke fouten zouden verdwijnen. Artiesten kunnen tegen het einde van hun tours nog wel eens eindigen als zo’n robot. Systematisch worden nummers gespeeld, grappen worden haast geprogrammeerd naar de microfoon geworpen en de menselijkheid lijkt ver weg te zijn. Lucky Fonz III toont, ondanks zijn wens, precies het tegenovergestelde.

Al bij het eerste nummer klinken er vreugdekreten vanaf het podium, noemt hij grappend zijn bruggetjes in zijn nummers gitaarsolo’s en kijkt hij grijnzend iedereen aan in de zaal. Groter wordt die grijns tijdens nummers als ‘Seks is leuk’, ‘Wat ook een ander zegt’ en ‘Ik heb een meisje’. Maar de humoristische kant maakt ook vaak plaats voor een serieuzere kant tijdens ‘Hel’, ‘Boris’, ‘Sporters’ en ‘Leugens’, waarin hij onder andere een fictieve confrontatie aangaat met een terrorist in een trein. Zijn kinderlijke zin in het spelen, het vragenrondje waarin hij levensadviezen geeft en de manier waarop hij de verhalen achter zijn nummers vertelt maken hem heel open en menselijk. Het publiek is niet altijd even stil, maar zingt uit volle borst “Wie denk je dat je fucking bent?” mee tijdens ‘Zeilmeisje’ en ‘Linde met een E’ mag ook rekenen op vijftig stemmen meer dan bij het origineel. Het publiek luistert aandachtig wanneer een nummer dit opeist, maar is er ook niet vies van om er ouderwets door heen te lullen.

Zien we vanavond, na een set die bijna volledig bestaat uit beide Nederlandstalige albums, een perfect optreden? Nee, Lucky Fonz III moet soms nummers opnieuw beginnen omdat zijn capo verkeerd op zijn gitaar is bevestigd. Ook speelt hij intro’s van nummers soms verkeerd. Maar dat maakt het optreden juist zo goed. Lucky Fonz III is namelijk gewoon zichzelf: een soms wat verlegen mens in conversatie met het publiek, maar helemaal in zijn element met een gitaar in zijn handen. Aan het einde van zijn optreden kondigt hij aan dat hij dit jaar weer op Festival Onderstroom zal staan. Dus, kom! Vier tijdens Onderstroom het leven met Lucky Fonz III, zing tijdens ‘Seks is leuk’ op wat voor manier jij het zou willen doen, filosofeer mee over wat je leven waard is als je opgeblazen wordt tijdens ‘Leugens’ en vier het bestaan van de naam Linde (Met een E!). Vier dat er nog artiesten bestaan zoals Lucky Fonz III, voordat de tijd aanbreekt dat Lucky’s robot optredens verzorgt.

Bovenste Knoopje Open

Bovenste Knoopje Open

Lucky Fonz III

Lucky Fonz III

Lucky Fonz III

Lucky Fonz III