Nieuw album ‘Zinken & Zweven’ van Bergse singer-songwriter Elly Kellner Nieuw album ‘Zinken & Zweven’ van Bergse singer-songwriter Elly Kellner

“Voelen is moeilijk, net zoals weten wat je wil”

, Esther Kenters

Nieuw album ‘Zinken & Zweven’ van Bergse singer-songwriter Elly Kellner

“Voelen is moeilijk, net zoals weten wat je wil”

Esther Kenters ,

Elly Kellner, Bergs singer-songwriter en zelfbenoemde ‘crea-lieveling’ heeft, in eigen beheer haar nieuwe album ‘Zinken & Zweven’ uitgebracht. Twaalf breekbare, gevoelige liedjes, op bijzondere wijze samengesteld door een selecte publieksjury. 3voor12 Zeeland zocht haar op om het verhaal achter de plaat te horen.

Elly: “het materiaal voor dit album is in de loop van twee á drie jaar geschreven. Ik had uiteindelijk wel veertig liedjes klaar liggen, wat natuurlijk veel te veel was voor één album. Ik heb toen eerst een selectie van twintig nummers gemaakt waarvan ik dacht dat ze op de plaat zouden passen. Daarna heb ik een huiskamerconcert voor genodigden georganiseerd, de bezoekers wisten dat ik twintig liedjes zou spelen waarna zij via stemming een top tien mochten samenstellen. Ik wilde deze tien nummers dan in volgorde van populariteit op cd zetten zodat er ook echt naar de mening van het publiek geluisterd werd. En ik zou ook nog ruimte voor twee of drie liedjes overhouden die misschien niet de top tien zouden halen maar wel mijn persoonlijke favorieten waren.”

Nu het album ‘Zinken & Zweven’ voor ons op tafel ligt, door Elly zelf allemaal met liefde in een kunstzinnig hoesje verpakt, blijkt de publiekskeus een goede te zijn geweest. Het album vormt een fraai geheel van kleine, breekbare liedjes die een heel persoonlijke kant van Elly Kellner laten horen. De track ‘Buikpijn’, waarin Elly opent met de zin ‘Zal ik eens eerlijk zijn?’, verhaalt over vreetbuien, buikpijn en bijbehorende hartenpijn. Volgens eigen zeggen het eerste Nederlandse liedje wat over eetstoornissen gaat, een kwetsbaar onderwerp. We horen het op het hele album terug komen; de wens om zonder schaamte maskers af te werpen en je kwetsbaarheid open en bloot te tonen aan de wereld. Door haar deelname aan het project ‘Muse for a day’ deed ze dat ook letterlijk en liet zich naakt fotograferen omdat ieder lichaam gezien mag worden zonder dat er geoordeeld hoeft te worden.

Je wordt dit jaar veertig. Vorig jaar bracht je de mini-documentaire ‘Het gesloten boek’ uit waarin je de kijker meeneemt naar je vroegere ouderlijk huis en ziet men dat je daar niet heel gelukkig bent geweest. De thema’s op dit album hebben ook veel te maken accepteren en loslaten. Horen we op het album de uiteindelijke afrekening met je verleden?

Elly: “Ik houd niet zo van het woord ‘afrekening’. Het klopt wel dat ik nu pas op een punt in mijn leven aangekomen ben dat ik dingen uit mijn verleden definitief achter me kan laten. In die zin was ik er eerder ook nog niet aan toe om mijn liedjes met deze thematiek voor het publiek te brengen en nu kan ik dat wel. Nu is mijn streven enkel nog om zo authentiek mogelijk te zijn en dat ook uit te dragen in mijn muziek. Ik wil zeker als kunstenaar naar de kern in mezelf omdat ik daar ook mijn inspiratie uit haal. De muziek is altijd een rode draad geweest in mijn leven. Ik was op mijn achttiende de enige singer-songwriter in Bergen op Zoom en dat was niet bepaald hip toen!"

Inmiddels heeft Elly Kellner haar duizendste liedje geschreven. Ze vertelt wat een bijzonder moment dat was:

“Op het moment dat het nummer ‘Zo lief’ klaar was, kwam ik erachter dat dit mijn duizendste liedje was wat ik had geschreven. Ik dacht terug aan alle liedjes en jaren die achter me lagen en ik realiseerde me dat de cirkel op een mooie manier rond was. Na alle pijn en verdriet, kon ik in dit liedje eindelijk mezelf in de spiegel aankijken en zeggen ‘ik vind je lief’. Het maakte me heel erg emotioneel en ik heb echt even goed gejankt. Ik ben dankbaar dat ik uiteindelijk zover ben gekomen en ik hoop dat mijn album de luisteraars ook zal inspireren om zichzelf meer open te stellen en hun kwetsbaarheid te tonen.”

‘Zinken & Zweven’ is een typisch singer-songwriter album. Ben je in de toekomst van plan om het hier bij te houden?

Elly: “Nee, ik wil mezelf niet vastleggen in een bepaalde richting. Ik heb in het verleden ook andere dingen gedaan en die zie ik mezelf in de toekomst ook blijven doen. Ik denk nu na over een Engelstalig album, wat rauwer dan dit. Meer vuur en passie, haha. Maar eerst ga ik ‘Zinken & Zweven’ promoten en hopelijk spelen voor publiek. Ik ben te boeken!”

We kunnen Elly Kellner met muzikale begeleiding van B.J. Baartmans gaan zien en horen op EEF, het Eindeloos Eiland Festival, op zondag 5 juni in Wissekerke. Check ook www.ellykellner.com. Hierop is ook de link naar haar nieuwe album ‘Zinken & Zweven’ te vinden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland