Tien jaar De Jeugd Van Tegenwoordig – Feest in Bergen op Zoom Tien jaar De Jeugd Van Tegenwoordig – Feest in Bergen op Zoom

De Jeugd Van Tegenwoordig trekt de jeugd van tegenwoordig

, Tekst: Esther Kenters | Foto's: Bob Leistra

Tien jaar De Jeugd Van Tegenwoordig – Feest in Bergen op Zoom

De Jeugd Van Tegenwoordig trekt de jeugd van tegenwoordig

Tekst: Esther Kenters | Foto's: Bob Leistra ,

De Jeugd Van Tegenwoordig bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een nieuw album, een heus koffietafelboek: ‘De Jeugd Van Tegenwoordig; Ook Maar Mensen’, én een nagenoeg uitverkochte clubtour. De baanbrekende groep voert met zijn scherpe taalvondsten, catchy refreinen en elektrobeats al jarenlang de top van de nederhop aan en dat zal vanavond in een volgepakt Gebouw-T niet anders zijn.

DJVT

DJVT

Een uitverkocht Gebouw-T, voornamelijk gevuld met echte jeugd. Gelukkig zijn hier en daar nog wat bezoekers die, net als De Jeugd zelf, een jaartje of tien ouder zijn geworden sinds ‘Watskeburt?!’ in 2005 vanuit het niets de hitlijst domineerde. Het zal uiteindelijk niets uitmaken want zodra vaste producer Bas Bron achter de knoppen verschijnt leeft de hele zaal, jong én oud, op. Verwachtingsvol kijkt Bergen op Zoom uit naar dit jubileumfeestje. Hoe vet is het om zo’n grote band in de intimiteit van een kleine zaal te kunnen zien? Afgelopen zomer vulde De Jeugd immers nog met gemak de Alpha tent op Lowlands. Bron zet een relaxte beat in en als Willie Wartaal, Faberyayo en Vjèze Fur vervolgens het podium beklimmen, wordt de hit Hollereer soepel uitgerold. Vanaf het eerste refrein zingt de zaal keihard mee hoe er ”oh zo zuur naar hun haute couture” gekeken wordt.

Het is meteen duidelijk dat De Jeugd heel goed weet wat hij doet. De sound die Bron neerzet is club van topniveau. Dansen is geen optie maar een must. De geoliede drie-eenheid WiWa, Fabergé en Fur laat de bekende lyrics soepel de zaal inglijden en alles wordt met luid gejuich ontvangen. Hit na hit wordt vakkundig aan elkaar gesmeed door de loeistrakke beats van Bron, alias de Neger des Heils, daarbij onderstreept door een goede lichtshow die de good ol’ stroboscoop gretig inzet. Een effect wat bijna altijd werkt op een topoptreden en dat is vanavond in een springend Gebouw-T niet anders. Het gebruik van een stemvervormer wordt door de band enthousiast omarmd en zo komt het dat de leden, die buiten de vloeiende raps elk diverse zangpartijen op zich nemen, soms heel verrassend klinken. Met name in ‘Sexy Beesten’ zingt Willie Wartaal de longen uit het forse lijf. En Vieze Fur brengt zelfs een gevoelige ballad. Het is even wennen, dat moet gezegd worden.

DJVT

DJVT

Na tien jaar succes is het rebelse waar de Jeugd een reputatie mee heeft opgebouwd er op het eerste gezicht misschien van af, maar al gauw pakt Vieze Fur baldadig een telefoon af van een meisje op de eerste rij. Hij kijkt er eens verveeld naar en legt het ding dan op de booth van Bron. Dat zal die avond meer dan eens gebeuren. De champagnedouche waar Fur het publiek op trakteert, is minder verrassend want dit is zo ongeveer vast onderdeel van het Jeugdcircus. De fratsen van Vieze Fur doen je afvragen of hij een slokje teveel op heeft of zou het stiekem toch een klein toneelstukje zijn geworden? De routine waar de groep inmiddels immers blind op kan bouwen, brengt het gevaar met zich mee dat het ongeïnspireerd overkomt, maar de vraag is of het publiek dit opvalt. Zij gaan keihard voor de lange lijst meezingers zoals ‘Shenkie’, ‘Buma In Me Zak’, ‘Get Spanish’, ‘Manon’, ‘Sterrenstof’ en natuurlijk ‘Watskeburt?!’. Toch blijkt het jonge publiek ook goed op de hoogte te zijn van het minder bekende werk zoals ‘Tante Lien’, ‘Hengel At A Bitch’ en 'Voorjekijkendoorlopen’. Props voor de jonkies dus. De Jeugd kan rekenen op een toegewijd publiek en tijdens de toegift ‘De Formule’ kunnen de fans zich niet meer inhouden en beklimt de echte jeugd van tegenwoordig het podium om samen met hun helden dit meer dan geslaagde optreden stijlvol af te sluiten.

DJVT

DJVT

DJVT

DJVT

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland