Gotcha! overweldigt meer dan ooit

Perfecte mix van oorspronkelijke sound met eigentijds geluid

Tekst: Ingmar Berman Foto's: Joyce de Nijs ,

’t Beest in Goes bestaat 35 jaar en dat is natuurlijk een prima aanleiding voor een muzikaal feestje met Gotcha!, een band die hier in 1989 ook al eens op het podium stond. Het was de periode waarin het clubcircuit overeind werd gehouden door subsidies van de Stichting Popmuziek Nederland, de tijd van Claw Boys Claw, Fatal Flowers en Herman Brood. De jongens (dat waren het toen nog) van Gotcha! waren de lastigste gasten die ooit in ’t Beest hadden gestaan en ze namen in de eighties al een klein voorschotje op de verbouwing van een paar jaar later door alvast te beginnen met de kleedkamer.

Zo’n avond kan natuurlijk een herhaling van het kunstje van 25 jaar geleden worden. Gelukkig wordt dat het niet. Niets vervelender dan een stel oude mannen die uit eigen nostalgische overwegingen willen laten zien dat ze nog steeds heel jong zijn. 

Rock-‘n-roll

De door Gotcha! zelf meegenomen zangeres PYN (zeg: Pien) staat alleen met haar gitaar op het podium. Ze speelt maar een minuut of 20, maar weet van de eerste tot de laatste minuut te raken met haar liedjes, die ze zingt met een krachtige, heldere stem. Het lijkt haar helemaal geen enkele moeite te kosten en ondanks de minimale setting is het optreden op één of andere manier toch ook wel behoorlijk rock-‘n-roll.

Gotcha! doet zoals gezegd niet aan nostalgie, althans niet door alleen terug te grijpen op oude roem. De dit jaar uitgebrachte cd ‘Back To The Moon’ verraste, door een heel nieuwe sound die de band zelf ‘futuredelic rock-‘n-roll’ noemt. Op het podium zuigt de band vanuit de oudere nummers het publiek moeiteloos mee in dit nieuwe geluid. 

Vanaf de eerste klanken is de moddervette p-funk sound zo overweldigend en aanstekelijk dat niemand stil kan blijven staan. Het podium is vol, met tien muzikanten die er, afgezien van zangeres Nyjolene Grey, inderdaad wat ouder uitzien dan de vorige keer. Maar wat zijn ze allemaal beter dan toen en wat een energie spat er van het podium. Geen Nederlandse band komt qua sound dichter in de buurt van bijvoorbeeld Parliament dan Gotcha!, maar het is meer dan dat. Jazz, hiphop, rap, techno, rock-‘n-roll (al dan niet futuredelic). Het komt allemaal voorbij. Gotcha! is gewoon ontzettend 2015.