#ZNF15: Novastar betovert het Abdijplein

ZNF geniet van een magisch concert

Tekst en foto's: Joyce de Nijs ,

We kunnen geen genoeg krijgen van het Zeeland Nazomer festival. Op de donderdagavond is het Abdijplein te Middelburg wederom omgetoverd tot muzikaal hart van het ZNF. Deze avond schittert Keaton als voorprogramma en zendt Novastar zijn muzikale stralen uit.

Keaton is een jonge, Middelburgse band. De muzikanten spelen eigen werk en hun set bestaat uit blues-, funk-, rock- en popsongs. De band zit vol ambitie en lijkt nog steeds groeiende. De leden kwamen in 2013 bij elkaar en vorig jaar brachten ze hun eerste single 'Trampoline Lover' uit. Van dit nummer is op YouTube ook een clip te zien. Het optreden van vanavond is sterk. Soms lijkt er een beetje de klad te komen in het tempo, maar toch zet Keaton de juiste toon. Ze weten de bezoekers goed warm te draaien voor de hoofdster van vanavond, Novastar. 

Joost Zweegers, beter bekend als Novastar, betreedt met zijn band het hoofdpodium. Hij bracht onlangs zijn nieuwe album ‘Inside Outside' uit. Zijn optreden bestaat uit zowel nieuwere als oude, bekende hits. Novastar en band weten een zekere spanning teweeg te brengen. Dit is zeker geen vervelende spanning. Wat geflirt onderling is te bemerken, maar ook het publiek krijgt een dikke knipoog. Muzikaal flirten kunnen we het wel noemen. Het repertoire bestaat voornamelijk uit rustige nummers, maar de dynamiek is zo mooi dat het zeker niet saai wordt. Ook de nummers die we misschien al tig keer gehoord hebben, blijven boeien en zijn zeker live zeer verrassend. 
 

Luisteren of zingen?

Het repertoire bestaat voornamelijk uit rustige nummers, maar de dynamiek is zo mooi dat het zeker niet saai wordt. Adembenemende, gevoelige noten wisselen af met bombastische stukken vol samenspel. De wat oudere nummers die het, niet verrassend, goed doen vanavond, zijn ‘Never Back Down’, 'Because' en 'The Best Is Yet To Come'. Maar: Novastar heeft meer hits op de setlist. Frontman Zweegers betrekt ook het publiek bij het optreden. Of we willen luisteren of zingen? “Zingen!”, klinkt het vol overtuiging en zo wordt ‘Wrong’ ingezet. Nadat Novastar het laatste nummer afsluit, zijn we nog lang niet voldaan en krijgen we tot groot genoegen nog een toegift. We worden getrakteerd op nog drie nummers, waaronder ‘Closer To You’.

Sterke live performance

Novastar heeft laten zien en horen dat hij de emoties en meeslepende nummers live minstens zo goed neerzet als op de plaat. Misschien zelfs nog wel sterker. Een prachtig samenspel tussen de bandleden, een goede opbouw in dynamiek en afwisseling in nummers zorgen voor een magisch concert. Zelfs de belichting van het podium is mooi in het optreden verwerkt, wat zorgt voor een goede sfeer en een fijne avond.