#ZNF15: Gelukzalige momenten met De Hobbyisten

Solof en Niels Geusebroek houden het rustig

Tekst en Foto's: Kelly Thans ,

Op de eerste septemberdag hangt een heerlijke sfeer op het Abdijplein in Middelburg. Er zijn twee podia: een klein tentje met daarvoor een gezellig terras en een groter podium. Vanavond staat op het kleine podium de Zeeuwse singer/songwriter Solof. Het grote hoofdpodium daarentegen is gereserveerd voor de Zeeuwse formatie De Hobbyisten en de Nederlandse zanger/componist Niels Geusebroek.

Rond half negen trapt Solof (Olof Sinke met zijn begeleidingsband) het spits af. De muziek is rustig en heeft een bijna kampvuurachtige lading. De mannen hebben overduidelijk plezier in het optreden. De muziek is heerlijk laid back, maar blijft vooral fijne achtergrondmuziek.
 

Na een korte pauze is het tijd voor De Hobbyisten om het hoofdpodium te veroveren. Dit lukt de hiphop-formatie zonder moeite. De band is qua performance gegroeid. De energie spat van het podium af. Halverwege de show, vlak voordat het akoestische nummer “Shakira” gespeeld word, wordt de vriendin van gitarist Rob Commandeur het podium opgetrokken. Een beetje ongemakkelijk staat ze op het podium, als haar vriend haar ten huwelijk vraagt. Tranen van geluk vloeien in overvloed, en als ze met een “Ja” antwoordt, applaudisseert het publiek luid. Na dit mooie moment zet de band de feestsfeer gewoon lekker door. 

Niels Geusebroek en zijn band hebben daarentegen meer moeite om het publiek mee te krijgen. Al is er muzikaal weinig op aan te merken, de sfeer zakt redelijk in. Misschien zijn de langzame, tedere liedjes een te groot contrast met de act die vooraf speelde. Geusebroek wisselt eigen nummers af met covers, maar weet niet te voorkomen dat het een beetje eentonig word. Tussen de nummers door spreekt hij het publiek op een gemoedelijke manier toe. Een goeie en sympathieke muzikant, die toch hier niet helemaal op zijn plaats lijkt te zijn.