ZLHC gaat weer lekker hard

Nieuwe locatie Pake Sake heeft nieuwe mogelijkheden

Tekst: Michiel Elshout Foto's: Dennis Wisse ,

Zeeland Harcore heeft in discotheek Pake Sake een nieuwe locatie gevonden. Deze werd dit weekend ingewijd met twee Belgische en twee Britse bands. Deze avond bewijst wel dat Pake Sake een waardige locatie is voor Zeeland Hardcore.

Zeeland Hardcore heeft jaren huisgehouden in rockcafé De Pompe, maar gaat nu verder in feestcafé Pake Sake vlakbij het station. Het is een charmante zaal met een industriële look. Wie de zaal vanaf de bar bekijkt, waant zich in een verlaten fabriek met in het midden een podium. De zaal is net wat groter dan op de oude locatie. Dat is maar goed ook, want het publiek heeft er zin in vanavond. Aan het begin van de avond oogt het niet erg druk, maar wanneer de eerste noten gespeeld worden, komt het publiek kijken wat de eerste band in petto heeft.
 
Five Across mag het feestje aftrappen. Hardcore staat bekend om strakke nummers en deze mannen laten zien wat een echte hardcoreband is. Five Across haalt zijn inspiratie uit bands als Terror, Stick To Your Guns, Sick Of It All en Madball. Dat is duidelijk hoorbaar in de muziek: de nummers zijn kort, maar niet direct up-tempo. Five Across is energiek en een goede opwarmer.
 
De volgende band is Escape. De groep valt direct op door de unieke zang. De zangstem is niet laag en grauw, maar klinkt eerder wat hoger. Dit komt niet zo vaak voor bij hardcore-bands. Het klinkt vreemd, maar niet direct verkeerd. De zang lijkt af en toe wat uitschieters te bevatten, maar misschien is dit gewoon even wennen. Desalniettemin probeert de zanger meer dan eens het publiek mee te krijgen, en met succes. Hij legt veel contact met het publiek en springt er een paar keer middenin. Deze band heeft de normen en waarden van hardcore hoog in het vaandel. Racisme, homofobie en dergelijke dingen, daar moet de band niks van weten, zo blijkt uit de nummers.
 
Na de twee Belgische bands is het tijd voor twee Britse. Deze bands touren samen en beginnen hun tour in Goes. De vijfkoppige band Tempers Fray komt uit Londen en vliegt er gelijk in. Wat direct opvalt, zijn de tempowisselingen. Het ene moment is het snel en strak, wat dan opgevolgd wordt door een breakdown. Sommige bands kunnen hierin nogal doordraven, maar dit is niet het geval bij Tempers Fray. De muziek zelf durft af en toe nogal donker over te komen. Deze band heeft zeker een eigen stijl. Tussendoor probeert de zanger het publiek nog wat meer op te zwiepen. De zanger heeft echter een zwaar Londens accent waardoor het nogal moeilijk is hem te verstaan. Dit is gelukkig niet het geval bij de nummers. De band put het publiek goed uit en zorgt voor een geweldige sfeer.
 
Als Back Down op het podium staat, valt het kleine gestalte van de zanger op. Maar zodra hij de microfoon oppakt, blijkt wel weer dat men nooit een boek moet beoordelen op zijn kaft. De band doet met zijn snelle en korte nummers denken aan het eerder genoemde Terror. De band is goed op elkaar ingespeeld en, net als bij Tempers Fray, zitten er ook een aantal flinke tempowisselingen in de nummers. Het publiek doet flink zijn best om nog éénmaal alles uit de kast te halen. De band waardeert dit enorm en het lijkt wel alsof de muzikanten daarom nog een tandje bijzetten. Wanneer de setlist erop zit, blijkt dat er nog wat tijd over is. Dit geeft wel aan hoe hoog het tempo van de band ligt. De resterende tijd vult Tempers Fray op met extra nummers.
 
Deze eerste editie van Zeeland Hardcore in de nieuwe locatie is een zeer verdienstelijke. De locatie is perfect: er is ruimte genoeg om flink uit je dak te gaan. De optredens zijn relatief kort. De meeste bands zijn na een klein half uur al klaar en om 01.00 uur wordt de boel al opgeruimd. Toch is de entreeprijs het deze avond meer dan waard. De bands en de organisatie zijn goed. Ook al is de zaal wat groter dan de vorige, toch is deze avond net zo intiem, zoals het hoort te zijn. In Pake Sake staat, net als in De Pompe, een trap. Dus wie weet, in de toekomst, is stairdiving weer een ding tijdens Zeeland Hardcore.