Popmonument Bergen op Zoom: Sterk programma met uiteenlopende artiesten

Muzikale ontdekkingstocht met o.a. Jacco Gardner, The Subs, Dans Dans en I Could Float Here Forever

Tekst: Rob Oudesluijs Foto's: Joyce de Nijs ,

Zaterdag 12 september is het historisch centrum van Bergen op Zoom het unieke decor voor een bijzondere avond: Popmonument. Divese kroegen, theaters en monumenten openen hun deuren voor een rijk affiche aan artiesten. Voor de tweede maal verzorgen poppodium Gebouw-T, Stichting Bezichtiging Monumenten en de gemeente Bergen op Zoom dit gratis evenement.

Eén van de headliners van vanavond mag direct de avond aftrappen in De Maagd. Het psychedelische geluid van Jacco Gardner vult het oude theater op de markt. In een set van één uur laat hij voornamelijk werk van zijn laatste album `Hypnophobia` horen. Het programma, dat uit 18 artiesten bestaat en met elkaar overlapt, zorgt ervoor dat het onmogelijk is om bij alle concerten aanwezig te zijn. Er moeten keuzes gemaakt worden: Bijvoorbeeld, tussen de folkblues van Lyenn in oud gebedshuis de Synagoge of de indiepop van Shun Club in café Don Camillo? 

De geplande optredens in de Franse Tuin van het Markiezenhof worden door de regenbuien verplaatst naar de Hofzaal van het historische pand. Dwalend door de lange, hoge gangen van het museum galmen de mysterieuze akkoorden van I Could Float Here Forever door in de trappenhuizen om vervolgens helemaal boven in de Cinematograaf terecht te komen, waar singer songwriter Aidan met behulp van zijn gitaar zijn levenservaringen deelt met de bezoekers. Inmiddels is de Hofzaal alweer gevuld voor een nieuwe formatie, Dans Dans. In een onafgebroken sessie laat dit Belgische trio een sterk staaltje muzikale samenwerking zien. Tegelijkertijd, zo’n 300 meter verderop, heeft de Bergse artiest Koning Der Dieren zich opgesloten in de Gevangenpoort. Liefhebbers van onvervalste hiphop verzamelen zich in het kleine café Les Vedettes voor de Alternatief Fabriek

Na een avond vol muzikale belevenissen druppelt Gebouw-T na middernacht langzaam vol voor de grande finale van het evenement, The Subs. Het Gentse trio, dat doorgaans een groter publiek bespeelt op Tomorrowland of Lowlands, zet met hetzelfde enthousiasme een knaller van een afsluiter neer.